Elektriciteit is duurder dan gas, de goedkoopste manier van koken en bakken is dus met gas. Maar de verbranding van gas veroorzaakt ook stikstofoxiden en secundair fijn stof. Elektrisch verbruik je het minste energie met een inductiekookplaat. Ook de manier waarop je kookt, speelt een grote rol in je energieverbruik. Wij geven enkele tips om te koken en bakken met minder energie.

Enkele tips:

  • Kook je groenten in een bodem water in plaats van ze helemaal onder te zetten. Te veel water vraagt te veel energie om op te warmen.
  • Kies je kookpot in functie van de hoeveelheid eten die je wilt klaarmaken. Een kleine pot hoort op een kleine plaat of gaspit.
  • Gebruik altijd een deksel, dit houdt de warmte tegen.
  • Wanneer je elektrisch kookt, gebruik dan alleen kookpotten en –pannen met een vlakke, onvervormbare bodem.
  • Zet je elektrisch vuur net ietsjes vroeger af en laat de pot staan. De plaat blijft lang genoeg warm om gedurende die laatste minuutjes je eten te laten garen.
  • Voor veel gerechten die langer in de oven moeten, is voorverwarmen niet nodig. Verleng de baktijd met een tiental minuten. Gebruik je een heteluchtoven, dan is die bijna direct op temperatuur.
  • Open je oven enkel wanneer nodig zodat de warmte niet kan ontsnappen.
  • Schakel ook de oven voortijdig uit. Hij blijft warm genoeg voor de afwerking van je gerecht.

LEES OOK > Afwassen: met de hand of met de machine?

Kleine investeringen

  • Kook je vaak enkel water? Gebruik dan een waterkoker. Zorg dat je net de hoeveelheid kan verwarmen die je nodig hebt. Kook geen liter water als je enkel een tas thee gaat zetten.
  • Om eten op te warmen is de microgolfoven onverslaanbaar. Die hoeft niet eerst op temperatuur te komen, en verwarmt enkel de etenswaren. Roer de gerechten wel een paar keer door, want de opwarming is niet altijd gelijkmatig. Zeker bij kinderen opletten dat het niet te warm is.
  • Kook je gerechten met een lange gaartijd, zoals bonen of soepen, geef dan de voorkeur aan de hogedrukpan of snelkoker.
  • Ga je voor slowfood, gebruik dan een warmtezak om te garen: je brengt je gerecht tot kooktemperatuur, en laat het dan langzaam garen in de isolerende zak. Het duurt wat langer, maar er kan niks aanbranden. Ideaal om te multitasken. Zoek op hooikist, hooimadam, ecostoof.

LEES OOK > Tips om thuis water te besparen: ga jij mee de uitdaging aan?

Grotere investering

Echte koks koken op gas. Zo was jarenlang het credo. Gas haalt hoge temperaturen, is snel regelbaar, en een gasfornuis was vaak goedkoper. Toch heeft gas ook nadelen. Het is een fossiele brandstof, en bij de verbranding ontstaat stikstofdioxide en fijnstof. Maar ook bakken of bijvoorbeeld brood roosteren zorgt voor luchtverontreiniging.

Ga je koken, gebruik dan steeds een goede dampkap. Tijd voor een nieuw fornuis? Kies dan bij voorkeur een met inductieplaten. Ze zijn duurder in de aanschaf, en je potten moeten geschikt zijn voor koken op inductie. Maar inductie is een derde zuiniger dan klassieke elektrisch kookplaten. Keramische platen (met weerstanden of met halogeen) zitten ertussenin.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/03/2022, laatste update op: 05/12/2022

Tags: