Je huis staat vol elektrische toestellen. Maar ken jij het verbruik van al die elektrische apparaten en wat dat jaarlijks kost? Even stilstaan bij die energievreters (en nee, we bedoelen niet de kindjes) in je huis, kan je op jaarbasis heel wat besparen.

Energievreters opsporen

Met de energiemeter meet je hoeveel elk toestel verbruikt. Soms schrik je even wanneer je de totalen ziet. Je staat er niet bij stil, maar er zijn 8760 uren in een jaar. Een toestel dat steeds in het stopcontact zit heeft dus heel wat tijd om langzaam maar zeker de kilowatturen te ‘verteren’. Soms kan je met een kleine aanpassing in je gedrag het verbruik sterk minderen.

Koelkasten en diepvriezers zitten permanent in het stopcontact. Een televisie, computer, laptop of gsm-lader verbruiken ook terwijl je ze niet gebruikt. Met een energiemeter kan je duidelijk zien hoeveel stroom een apparaat gebruikt en hoeveel dat kost.

Oudere toestellen kan je soms beter vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat. En soms moet je gewoon beslissen of je bereid bent te betalen voor het extra comfort.

LEES OOK > Afwassen: met de hand of met de machine?

Meten is weten

Een energiemeter vind je in de doe-het-zelfzaak. Koop een model dat het vermogen kan meten (Watt), het verbruik in een bepaalde tijdsperiode (kWh) en de kosten in euro. Koop je online, kijk dan zeker of het toestel geschikt is voor Belgische stopcontacten. Veel webwinkels zijn Nederlands, en verkopen toestellen met rand-aarding. De Belgische aardingspen past dan niet.

Een degelijk basistoestel kost ongeveer 20 euro. Wil je ook elektronica meten (en veel toestellen zijn tegenwoordig elektronisch gestuurd), dan moet het toestel ook lage verbruiken, arbeidsfactor (cos phi) en schakelende voedingen kunnen meten. Je kiest dan voor een True-RMS meter. Een goed basistoestel in deze categorie kost ongeveer 50 euro.

Wat meet je, en hoe?

  • Toestellen met een wisselend vermogen (koelkast, diepvriezer, aquarium, waterbed) meet je gedurende langer tijd (24 of 48u). Die toestellen verbruiken veel als de motor draait of het verwarmingselement aan staat, en bijna niets tussenin. Je meet dus eigenlijk het energieverlies. Na de meting reken je om naar een jaarverbruik om te vergelijken.
  • Toestellen met programma’s (wasmachine, droogkast, vaatwasser) meet je een aantal keer, telkens een complete gebruikscyclus. Zo zie je de energiebesparing die je kan doen door voor het ecoprogramma te kiezen, of door op lagere temperatuur te wassen. Schat hoeveel keer je het toestel jaarlijks gebruikt om uit te rekenen hoeveel het je elk jaar kost.
  • Toestellen met sluipverbruik meet je terwijl ze niet gebruikt worden. Soms is dat in de stand-by stand. Maar misschien laat jij de computer wel heel de dag aan staan om af en toe naar je mail te kijken? Meet ook opladers die in het stopcontact zitten, de televisie, radio, koffiezet, …
  • Heb je een oude microgolfoven? Meet dan eens hoeveel het klokje gebruikt?

Oplossing

  • Oude koelkasten en diepvriezers (meer dan 15 jaar) verbruiken soms bovenmatig veel. Voor die toestellen kan het de moeite lonen om ze te vervangen door nieuwe energiezuinige modellen. Doe de oude dan wel weg. Jammer genoeg verhuist die vaak naar de garage, waardoor het energieverbruik toeneemt, in plaats van daalt.
  • Kies energiezuinige programma’s op je toestellen
  • Trek stekkers uit van toestellen die je niet gebruikt. Er bestaan ook handige stekkerblokken met schakelaars. Zo schakel je met één druk op de knop het sluipverbruik uit.

LEES OOK > Je diepvriezer en koelkast optimaal gebruiken: zo kan het

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/03/2022, laatste update op: 03/10/2022

Tags: