Waterschaarste en droogte vormen een nijpend probleem, dat werd afgelopen zomer nog maar eens duidelijk. Vlaanderen staat er wat dat betreft het slechtste voor van alle Europese regio’s. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?

Waterschaarste en droogte

We wonen in Vlaanderen met veel mensen op een kleine oppervlakte. Dat betekent veel bebouwing en verharding en weinig plaatsen waar water bij regen in de grond kan dringen. Het hoge waterverbruik in landbouw en industrie maken het probleem nog groter.

Wat er aan regen valt, wordt vooral via riolen naar zee gevoerd. Dat is een keuze die in het verleden werd gemaakt om wateroverlast te vermijden, maar de droogte (en ook wateroverlast bij overvloedige regen) maken een andere aanpak noodzakelijk.

Het komt er nu op aan om water zo veel mogelijk op te vangen en vast te houden. Dat is onderdeel van de Blue Deal, een programma van de Vlaamse regering om met allerlei acties de waterschaarste en droogte aan te pakken. Er wordt ingezet op onderzoek, wetgeving en een andere manier van omgaan met water op alle niveaus: van de overheid tot de gewone burger.

Naast water vasthouden, zijn minder water gebruiken, meer hergebruiken en verspilling tegengaan ook deel van de oplossing. Op sommige domeinen moet de overheid het initiatief nemen: bijvoorbeeld bij het herstel van gebieden die van nature water vasthouden zoals veen- en moerasgebieden of vochtige graslanden. Andere zaken kan elke burger doen.

LEES OOK > Water sparen in de tuin: zo doe je dat

Droogtevriendelijke voeding

Wat we thuis aan water kunnen besparen, is peanuts in vergelijking met het waterverbruik dat gepaard gaat met voedselproductie. Zo is er voor 100 gram rundvlees 1.540 liter water nodig, meer dan je verbruikt bij dik anderhalf uur douchen. We hebben eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen nodig die in vlees zitten, maar steeds meer mensen kiezen – af en toe of altijd – voor plantaardige alternatieven. Om mee een wezenlijk verschil te maken.

Meer info

Drinkwater

Wist je dat de ecologische voetafdruk van flessenwater hoog is? Zeker bij plastic flessen, maar zelfs bij glazen flessen. Dat komt onder andere door het transport tussen bron, bottelarij, verdeelcentra en winkel. Kraantjeswater drinken is veel duurzamer.

Meer info

  • waterchallenge.be: bereken hier ook je watervoetafdruk en lees tips om die te verlagen.

Watervriendelijke tuin

9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen, dat is drie keer zoveel als de oppervlakte natuurgebied. Ook jouw tuin kan een steentje bijdragen om water door te laten en te bufferen.

  • Een watervriendelijke tuin heeft minder verharding en meer groen. Zo beperk je wateroverlast bij hevige buien, vul je het grondwater zoveel mogelijk aan en heb je meer verkoeling door de planten.
  • Plaats een regenwaterput om water op te vangen en als reservoir te gebruiken. Lukt dat niet, zet dan regentonnen en gebruik de inhoud voor de planten.
  • Een gazon moet niet besproeid worden, het herstelt na droogte vanzelf.
  • Kies inheemse planten die aangepast zijn aan ons klimaat.

LEES OOK > Zo maak je je tuin klimaatbestendig

Water sparen in huis

Een combinatie van technische aanpassingen én bewust gedrag verminderen je waterverbruik. Enkele snelle winstposten:

  • Installeer een spaardouchekop
  • Neem een korte douche in plaats van een bad
  • Was met volle (afwas)machine
  • Repareer lekkende kranen en toiletbakken meteen
  • Vang het water dat nog niet warm genoeg is om te douchen op en gebruik het voor de planten
  • Was de auto minder en doe het met emmer en spons
  • Geef spoelwater van groenten aan de planten
  • Kies bij aankoop waterzuinige toestellen

LEES OOK > Tips om thuis water te besparen: ga jij mee de uitdaging aan?

Dit artikel verscheen in oktober 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 30/09/2022, laatste update op: 07/10/2022

Tags: