Wanneer we een vriendin laten weten dat we Raf Van Brussel gaan interviewen, stuurt ze: ‘Oh wauw, volgens mij is dat echt een schatje! Ik heb daar altijd een beetje een boon voor gehad!’ Wel, we moeten haar gelijk geven: er zit deze keer een schat van een Bekende Vader op onze praatstoel. Raf Van Brussel is troubadour, vliegenier en plaatjesprater bij Joe, maar in de eerste plaats trotse papa van dochters Lucca (14) en Sam (11) en zoontje Lex (5).

Waarden

Raf Van Brussel: ‘Ik ben mijn ouders dankbaar voor de opvoeding die ze mij gegeven hebben. Die waarden en normen zitten goed ingebed in mijn structuur en ik heb er al vaak de vruchten kunnen van plukken. Je voelt dat mensen het appreciëren als je beleefd en correct bent. Voor mij is het maar normaal dat ik die dingen doorgeef aan mijn kinderen, en voor mijn vrouw Ine geldt dat gelukkig ook.

Zij heeft van haar ouders trouwens dezelfde waarden meegekregen: de eerste keer dat ik bij haar thuis kwam, met een grote bos bloemen in mijn handen, voelde ik al dat het goed zat. Ine en ik denken hetzelfde, voelen hetzelfde en benaderen een probleem op dezelfde manier. Voor de kinderen is dat soms wel frustrerend: ze kunnen ons niet tegen elkaar uitspelen!’

Vrouwenonderwerpen: off limits

‘Ine en ik babbelen allebei heel vaak met de kinderen. We hebben het over alles en nog wat, al kloppen de meisjes voor de typische vrouwendingen natuurlijk liever bij hun mama aan.

Ik heb ooit één keer tegen Lucca gezegd, toen ze hevige buikpijn had: ‘Heb je iets verkeerd gegeten, zijn het krampen of denk je misschien dat het die andere buikpijn is?’ Waarop zij riep: ‘Papa! Alstublieft!!!’ En ik die dacht dat ik het voorzichtig en met een knipoog had aangebracht … Het onderwerp was voor mij blijkbaar off limits.’

LEES OOK> Bloedrood en schaamrood: feiten en fabels over menstruatie

Onderwerpen waarmee ze worstelen

‘Voor de rest praten we wat af, soms tot ’s avonds laat. Zeker nu Lucca en Sam in hun tienerjaren zitten. Naast het feit dat ze fanatiek met hun ogen kunnen rollen en al eens wat meer commentaar geven, merk je toch dat ze regelmatig worstelen met het één of ander. Op zulke momenten vinden we het extra belangrijk om tijd voor hen te maken.

Gisteren nog, ik zag dat Lucca het wat lastig had en ben dan samen met haar twee uur gaan wandelen met de hond, zodat we konden praten. Tijdens die wandeling vertelde ze plots dat ik waarschijnlijk niet besefte hoe trots ze op mij is …

‘Wij herhalen in ons gezin heel vaak hoe graag we elkaar zien en gaan ook nooit het huis uit zonder mekaar eens goed vast te pakken. Maar ik vond het toch straf dat ze dat ineens zei.

LEES OOK> Tips over praten met tieners

Familieraad

‘Weet je wat ik een goeie tip vind voor gezinnen? Regelmatig een familieraad houden! Wij doen dat af en toe op zondag. Iedereen kan op voorhand zijn of haar punten op de agenda zetten en we gaan allemaal samen aan tafel zitten. Zonder gsm.

We vertellen alle vijf welke klachten en ergernissen we hebben en de afspraak is dat we luisteren naar elkaar én elkaar laten uitpraten. Ook Lex krijgt daar het woord, al is hij nog maar vijf. Hij komt dan met dingen zoals: ‘Ik vind dat wij veel te vroeg naar bed moeten!’ (lacht)

We laten de kinderen ook zelf voorstellen doen en oplossingen vinden voor hun frustraties, en meestal komen we er met een goed gevoel uit. Zo kwam Lucca onlangs met een voorstel om haar verstrooide zus te helpen. Ze had een volledig rooster opgemaakt voor Sam, zodat ze beter zou kunnen focussen op wat ze allemaal te doen heeft. Schitterend, toch?’

Inspraak en structuur

‘Ik denk dat het echt belangrijk is dat je jonge mensen inspraak geeft en dat je bewust met hen bezig bent. Niet dat het bij ons allemaal perfect loopt. We beseffen bijvoorbeeld dat ze alle drie flink wat structuur nodig hebben, en soms maken we effectief zo’n handige weekplanning op, maar na een week volgen we die al niet meer. Gewoon, door de drukte van een gezin met drie kinderen schiet het er al eens bij in. Maar we doen sowieso ons best.’

Online kroost

“Lucca en Sam hebben allebei tot hun plechtige communie moeten wachten voor ze een smartphone kregen. Bij Sam moeten we die online activiteiten echt wel wat beperken, zeker wat YouTube betreft. De filmpjes van Dylan Haegens vindt ze bijvoorbeeld super, en ze mag daar van ons gerust naar kijken, zolang ze haar andere klusjes niet verwaarloost. We houden het in het oog, maar heldere afspraken hebben we daar niet over gemaakt. Nu ik er zo over nadenk, misschien moeten we daar toch wat duidelijker in zijn en er een schema voor opstellen.

LEES OOK> Bekende vader Begijn Lebleu

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/10/2017, laatste update op: 16/06/2023