Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen met haar dochtertje. Ze is nu exact vijf maanden geleden bevallen en het lijkt alsof alles wat ze doet gereduceerd is tot moederen. Toch is ze meer dan alleen een moeder.

Kraamtijd

Die eerste weken met onze baby waren een soort vacuüm in de tijd, een plek waarin alles en niets gebeurt. Met een kleuter, twee pluskinderen en een verbouwing daarbovenop.

Het gekke aan heel die kraamtijd? Dat die periode zich op zoveel manieren onderscheidt van het gewone leven, maar na een tijdje ook weer gelijk wordt aan het andere. En toch net iets anders. Dat gebeurde hier heel geleidelijk aan, onopvallend bijna.

Meer dan alleen moeder

Ik ben exact vijf maanden geleden bevallen en het lijkt nu alsof alle andere dingen die ik ooit was die voorbije vijf maanden op pauze stonden. Ik was namelijk ook nog een dochter, een vriendin, een zus, een partner en een schrijfster.

Toch was ik de voorbije maanden nog maar weinig van dat alles. Net omdat ik zoveel moeder ben en alles wat ik doe gereduceerd lijkt tot ‘moederen’. En panikeren natuurlijk, want: een kleuter, twee pluskinderen en een verbouwing daarbovenop.

LEES OOK > Mama zijn: 5 verschillen tussen voornemens en realiteit

Typisch

Ik weet dat het een typisch fenomeen is, want ik hoor veel moeders hetzelfde zeggen. Dat ze méér zijn dan alleen een moeder. Dat ze meer kúnnen dan enkel moederen. En dat ze dat ook graag willen tónen. Bewijzen zelfs! Nog het meest aan zichzelf.

‘Alles wat ik doe, lijkt gereduceerd tot moederen’

En dat begrijp ik nu. Want voor de buitenwereld is het niet moeilijk om een moeder te herkennen, terwijl het voor die moeder in kwestie vaak wel moeilijk is om zichzelf nog te herkennen.

Beter

Mijn baby is alles en ik ben veel, sowieso. Maar als ik dan – tussen het thuiswerken en het fietsen naar de kleuterschool door – weer tig luiers heb ververst en anderhalf uur per dag zat te kolven, lijkt het soms zo weinig.

Ik probeer terug te doen wat ik vroeger deed, al besef ik stilaan dat het onmogelijk is om dat nog op dezelfde manier te doen. Maar misschien is dat niet slecht? Misschien wordt het zo zelfs nog beter …

LEES OOK > Met deze tips wordt moedermelk afkolven een succes

Mama Nele

(Hasselt, januari 2022)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 29/04/2022

Tags: ,