Ergens weet je wel dat je lichaam niet in 1-2-3 ‘terug’ kan zijn na die topprestatie om een volledig mensje te doen groeien én ter wereld te brengen. Maar het is ook confronterend dat je er enige tijd na de bevalling nog behoorlijk ‘zwanger’ kan uitzien. En zo zijn er nog wel wat kwaaltjes of dingen die bij je lichaam na de bevalling horen.

‘Het lijkt alsof iedereen na zes weken terug in orde is, maar na vier maanden heb ik nog steeds pijn en kan ik urine en stoelgang niet goed ophouden. Ik kan toch niet de enige zijn?’, deelde een mama met onze redactie.

Daarin kunnen we meteen duidelijk zijn: nee, je bent niet de enige. Deze 10 kwaaltjes komen vaak voor na de bevalling.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan normaal zijn na de bevalling. De schuldige: de korte nachten en de vermoeidheid. Maar soms komt het ook door te weinig te drinken. Zeker als je borstvoeding geeft, heb je meer vocht nodig.

LEES OOK > 8 dingen die nodig zijn om borstvoeding te doen slagen

Haaruitval

Twee à drie maanden na de bevalling merk je waarschijnlijk dat je opvallend veel haar verliest. Je haarborstel zit er soms vol mee. Geen paniek, je wordt niet kaal. Nee, het is gewoon je haarcyclus die terug op gang komt.

Tijdens je zwangerschap stelt je lichaam het uitvallen en vernieuwen van de haren uit waardoor je negen maanden kunt genieten van een dikkere bos haar. Nu je bevallen bent, komt die cyclus – helaas – terug op gang en verlies je die gespaarde haren.

Vermoeidheid

Die vermoeidheid hoort er helaas gewoon bij. Er is een fulltime job bijgekomen en hoe hard je dat misschien ook wil, je kunt niet alles blijven doen zoals voordien. Je kunt niet gewoon je baby erbij proppen. Het is goed als je daarop voorbereid bent.

Probeer dus niet te veel dingen te plannen die je per se wil doen of blijven volhouden. Het is alleen maar frustrerend om uiteindelijk te merken dat het gewoon niet lukt.

LEES OOK > Hoe meer slapen als mama van een pasgeboren baby

Gespannen borsten

Ook als je geen borstvoeding geeft, zullen je borsten allerlei signalen geven. Bij borstvoeding kun je last krijgen van stuwing: je borsten zitten vol met melk en voelen gespannen, soms zelfs pijnlijk aan.

Soms kan het zijn dat je kindje de melk er niet uitkrijgt: de borsten zijn té gespannen. Om dat te verlichten kan je best een beetje kolven of warmte en compressie toepassen.

Een borstontsteking is al meer dan een ‘normaal kwaaltje’. Je krijgt koorts, voelt je grieperig en voelt harde knobbels in je borst. Het kan ontstaan als je (kindje) af en toe een voeding overslaat of de borsten onvoldoende leegdrinkt. Zelfs een bh die te veel knelt, kan de schuldige zijn.

Laat je steeds goed begeleiden door een lactatiekundige en vraag altijd raad voor je zomaar stopt met borstvoeding geven.

LEES OOK > 5 probleempjes waardoor je denkt aan stoppen met borstvoeding

Urineverlies & winderigheid

Het is normaal dat je de eerste dagen wat urine verliest als je niest, lacht of iets opheft. Je bekkenbodemspieren hebben negen maanden onder zware druk gestaan. Die hebben daardoor niet meer de kracht van vroeger, waardoor je de controle wat kwijt bent zodra er stress op komt. Om dezelfde reden kun je ook last krijgen van winderigheid.

Na zes weken is het dan ook een goed idee om bij een kinesitherapeut de bekkenbodemspieren weer te versterken.

Aambeien

Door de verhoogde druk tijdens de zwangerschap of het harde persen tijdens de bevalling, kun je nadien last krijgen van aambeien. Praat daarover met de personen die je begeleiden, zodat ze kunnen inschatten of er verdere begeleiding nodig is.

Bloedverlies

Vlak na de bevalling verlies je veel bloed, vaak meer dan je zelf voor ogen had. Na een paar dagen neemt dat af tot het lijkt alsof je zware maandstonden hebt.

Ook daarna blijft wat bloedverlies heel normaal. Pas zes weken na de bevalling is je baarmoeder terug volledig toegegroeid en is de wonde hersteld waar de moederkoek vastzat. Het bloeden kan tussendoor ook even stoppen en na een paar dagen terug doorbreken. Inlegkruisjes zijn dan een goed idee.

Verlies je erg veel bloed (meer dan 4 à 6 dikke maandverbanden per dag) of blijft het duren? Dan ga je best op controle bij de gynaecoloog.

LEES OOK > Terug fit na de bevalling

Na een bevalling met keizersnede

Pijn aan het litteken

Hier zie je heel veel verschil. Sommige mama’s kunnen de eerste dagen amper stappen en recupereren daarna traag, anderen lopen na enkele dagen terug vlot de trap op.

Dat je moet bekomen van de operatie is zeker. Hoe lang dat duurt, kun je helaas niet voorspellen. Bij hoesten of niezen, kan je best met een hand duwen op het litteken.

Vreemd gevoel aan de buik

Veel vrouwen die een keizersnede hebben gehad, klagen nadien over een vreemd, voos gevoel aan hun buik. Omdat de zenuwen zijn doorgesneden, wordt dat stuk van de buik een soort van gevoelloze plek.

De ene keer voelt het alsof er iemand aankomt en de andere keer merk je zelfs niet dat je T-shirt daar helemaal nat is. Het kan soms bijna een jaar duren voor de gevoeligheid daar volledig is hersteld.

LEES OOK > Wat niemand je vertelt over de momenten na de bevalling

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 12/02/2019, laatste update op: 22/09/2023