Nog heel wat mama’s stoppen met borstvoeding na zes tot acht weken. Dat is jammer, want tot zes maanden blijft het de meest volledige en best verteerbare voeding voor een kindje. Er kunnen verschillende redenen zijn om te denken aan stoppen met borstvoeding. Sommige van deze redenen hebben echter een gemakkelijke oplossing, waardoor stoppen met borstvoeding helemaal niet hoeft. Maar het is en blijft natuurlijk jouw eigen keuze!

1) Hongerdagen

Als je wil stoppen met borstvoeding geven, zitten de ‘hongerdagen’ daar misschien voor iets tussen. Logisch ook, want door een groeispurt wil je kindje ineens veel vaker drinken en dat is best vermoeiend.

Breken de hongerdagen aan, zorg dan dat je zelf voldoende rust en schakel extra hulp in van je partner, familie of vrienden.

Gelukkig duurt zo’n groeispurt maar even: een dag of twee, drie. Daarna is je melkproductie weer aangepast aan de behoefte van je baby en verloopt de borstvoeding opnieuw vlotter. Oef!

2) Terug aan het werk

Komt het einde van je bevallingsverlof dichtbij? Denk dan niet dat dit automatisch ook het einde betekent van de borstvoeding. Nee, blijf ervoor gaan en bekijk ruim op voorhand hoe je jouw job kunt combineren met borstvoeding geven.

LEES OOK > Praktische tips bij kolven op het werk

3) Geen zin in seks

Laat je vooral niet wijsmaken dat vrouwen geen zin hebben in seks, zolang ze borstvoeding geven. Er zijn zelfs vrouwen die er net méér zin door krijgen. Tijdens het voeden komt namelijk een hormoon vrij dat ook bij het vrijen een niet onbelangrijke rol speelt.

Heb je er geen zin in? Dan ligt dat vooral aan andere factoren. Je lichaam is nog aan het herstellen, je bent misschien nog wat onzeker en er zijn oneindig veel nieuwe dingen die jouw aandacht vragen. Je bent nu eenmaal pas mama geworden.

4) Altijd alleen

Borstvoeding valt veelal op de moeder terug, tenzij je regelmatig kan kolven. Dit kost (zeker in het begin) veel tijd en kan voelen alsof je er altijd alleen voor staat. Twijfel dan ook niet om je partner, (schoon)moeder of vrienden om hulp te vragen.

Weet je partner niet goed hoe hij je kan helpen bij het geven van borstvoeding? Schuif deze tips dan zeker eens onder zijn of haar neus.

Misschien zaaien opmerkingen van derden twijfel en onrust: laat dan duidelijk merken dat jullie samen voor borstvoeding gekozen hebben. Zo krijgen negatieve invloeden van buitenaf geen kans.

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

5) Krampjes

De meeste baby’s hebben de eerste maanden wel eens last van krampjes. Hoe kan je dan helpen? Een paar ideetjes:

  • Vaak biedt lichamelijk contact verlichting en troost. De meeste baby’s vinden het zalig om in een draagdoek (buik tegen buik) dicht bij hun mama of papa te zijn.
  • Ook van een badje kan je baby genieten.
  • Leg hem met zijn buikje op je schoot en masseer zijn rug zachtjes.
  • Wikkel hem in een licht dekentje.
  • Onderbreek de voeding eventueel voor een extra boertje.
  • Moet je als mama op je eten letten? Het zal je misschien verbazen, maar eigenlijk komt het niet zo vaak voor dat krampjes veroorzaakt worden door wat je als mama eet. Krampjes kunnen wel veroorzaakt worden door een allergie of overgevoeligheid aan bijvoorbeeld koemelkeiwitten. In dat geval kan het helpen om een koemelkvrij dieet te volgen. Doe dit nooit op eigen houtje, maar raadpleeg altijd een arts.

LEES OOK > Krampjes: hoe help je je baby erdoorheen?

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 03/08/2018, laatste update op: 09/02/2022

Tags: ,