Er moeten veel beslissingen genomen worden tijdens een zwangerschap, maar de keuze van een naam voor de baby is wel een van de lastigste. Er zijn er zoveel om uit te kiezen, vaak moet je het met twee eens zijn of het moet bij een naam van een eerder kindje passen… phoe!

Een en ander leidt voor aanstaande ouders tot babynamenstress. Er bestaan wel wat sites die opties en inspiratie kunnen geven, maar er zijn er maar weinig die een naam voor je baby helpen kiezen. Behalve deze: Names I like.

Namesilike.com is een nieuwe website ontstaan uit het hoofd van papa Kasper Van Lombeek. Hij schreef het zelflerende algoritme toen hij en zijn vrouw zelf op zoek waren naar een naam voor hun zoontje. Uiteindelijk viel de keuze op Elliott.

Het idee van de site sloeg aan bij vrienden en familie en nu is er dus een website voor wie mama of papa wordt.

LEES OOK > Daarom noem je je kinderen bij de verkeerde naam

Hoe werkt het?

Heel simpel.

1) Je kiest of je een jongens- of een meisjesnaam zoekt.

2) Vervolgens krijg je 20 keer vier ‘namenopties’, waaronder ook enkele rondes waarbij de namen uit de vorige ronde tegen elkaar worden afgezet. Uit de 4 opties kies je telkens een favoriet.

Omdat het algoritme weet dat mensen geneigd zijn gelijkaardige opties ook mooi te vinden, stelt hij die dan voor.

3) Op het einde krijg je een lijstje van 30 opties.

Van elke naam zie je meteen ook de populariteit, de betekenis en eventuele varianten van de naam.

De opties variëren in populariteit, al zitten de meeste namen nu wel in de top-100. Toen we de test een eerste keer deden, vlak na de lancering, was de variatie in namen groter, met ook namen uit de top-200 of top-300. Dat maakte de verrassing (en inspiratie) wel groter.

Inspiratie babynaam

Het grote voordeel is dat het een snelle ‘test’ is: geen eindeloze namen doorscrollen, of een oorsprong of letter kiezen dus! In het beste geval haal je er inspiratie uit en indien niet: dan heeft het alvast niet veel tijd gekost!

En voor wie nog niet zeker is van een babynaam: deze websites en apps kunnen je ook nog bijstaan.

Gezinsbond voor jonge ouders

De Gezinsbond is er voor iedereen, en dat al van bij het prille begin. Wie (opnieuw) mama of papa wordt, kan zich inschrijven voor het gratis magazine Brieven aan Jonge Ouders. Doorspekt met praktische tips en echte verhalen, worden mama’s en papa’s begeleid bij het proces van opvoeden, en van mama en papa worden. Nieuwsgierig? Hier kan je spieken in de eerste drie nummers!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/12/2017, laatste update op: 09/08/2021

Tags: , ,