Kosten voor geneeskundige zorg kunnen hoog oplopen, zeker als je chronisch ziek bent. Om de uitgaven in de hand te houden pleiten het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en de Gezinsbond al lang voor een algemene en automatische derdebetalersregeling. Die zorgt ervoor dat je alleen nog het remgeld (en eventuele supplementen) betaalt aan je huis- of tandarts. Met een derdebetalersregeling hoef je de kosten die via het ziekenfonds worden terugbetaald niet langer voor te schieten. Je ziekenfonds betaalt dit deel rechtstreeks aan je zorgverlener.

Minder zorg uitstellen

Sinds 1 januari 2022 kunnen artsen, logopedisten en tandartsen de derdebetalersregeling toepassen voor alle geneeskundige zorgen. Enkel het remgeld aan de zorgverlener moeten betalen, is ook met een klein budget mogelijk. Wanneer je de terugbetaalbare kosten voor zorg niet moet voorschieten, blijft er op het einde van de maand geld over voor andere levensnoodzakelijke dingen zoals eten, energie, school…

Goed nieuws dus! Want we weten dat niet alleen kwetsbare mensen wel eens een bezoek aan de huis- of tandarts uitstellen om financiële redenen. Dat gebeurt evengoed bij andere gezinnen die het tijdelijk of structureel moeilijk hebben.

LEES OOK > Heeft de regering een winterplan voor betaalbare energie?

Stel als patiënt zelf de vraag

Zorgverleners onderschatten vaak het belang van de derdebetalersregeling voor jou als patiënt en passen deze nog onvoldoende toe. Ondanks het feit dat de regeling sinds begin 2022 mag gebruikt worden voor alle geneeskundige zorgen, gebeurt dit nog steeds niet automatisch.

Je zorgverlener beslist zelf of hij de derdebetalersregeling toepast. Daarom is het belangrijk dat je als patiënt goed geïnformeerd bent en je zelf aan je zorgverlener vraagt om enkel je remgeld te mogen betalen.

Zorgverleners gebruik de derdebetalersregeling waar mogelijk

Hoewel de derdebetalersregeling een groot verschil kan maken, durven patiënten vaak zelf niet vragen om deze toe te passen. Nochtans stellen patiënten die er een beroep op kunnen doen, een dokters- of tandartsbezoek veel minder uit.

De derdebetalersregeling zorgt op langere termijn voor minder dure ingrepen en vermijdt meerkosten voor de ziekteverzekering. Zorgverleners helpen hun patiënten door de regeling zo veel mogelijk in te zetten.

Campagne ‘Samen kosten afremmen’

Patiënten aanmoedigen om zelf hun zorgverlener aan te spreken over de derdebetalersregeling én zorgverleners aanzetten om de derdebetalersregeling in te zetten waar mogelijk, dat is het dubbele doel van de campagne ‘Kosten afremmen door samen uitgaven af te stemmen’. Deze campagne van het VPP wordt ondersteund door Domus Medica, Netwerk tegen Armoede én de Gezinsbond.

Want een algemene derdebetalersregeling maakt het voor iedereen gemakkelijker. De drempel om naar de dokter of tandarts te gaan verlaagt en minder zorg wordt uitgesteld. Ziektebriefjes binnenbrengen en wachten op de terugbetaling wordt eindelijk verleden tijd. Het stigma wordt weggewerkt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/05/2022, laatste update op: 16/11/2023

Tags: