De strijd tegen armoede is een zaak van iedereen. En misschien zit je – na het bekijken van het webinar ‘Zorgen voor mama’ – zelf met de vraag hoe je gezinnen in armoede in je buurt nabij kunt zijn. De Gezinsbond helpt je alvast op weg.

Tweedehandsbeurs en babytheek

Als lid van de Gezinsbond ben je zelf wellicht goed vertrouwd met onze tweedehandsbeurzen. Jonge gezinnen of grootouders kunnen er tegen betaalbare prijzen nog bruikbare baby- en kinderspullen kopen, die zo een tweede leven krijgen.

Ook de babytheek, een uitleendienst voor babyspullen, is een waardevol initiatief om ruimer bekend te maken. Het doel van een babytheek is afval vermijden en op die manier mee bouwen aan een klimaatvriendelijke toekomst voor onze kinderen. De Gezinsbond huisvest de babytheken in Mechelen en Antwerpen. In samenwerking met de Huizen van het Kind en de Stad Antwerpen probeert de Antwerpse babytheek in het bijzonder kwetsbare gezinnen te bereiken.

LEES OOK > Brenda, een van de mama’s van ‘Zorgen voor mama’: ‘Het voornaamste voor kinderen is dat je ze graag ziet’

Drempelverlagend aanbod

De Gezinsbond werkt ook samen met diverse organisaties die kwetsbare gezinnen ondersteunen. Zo organiseren we met lokale partners als een Huis van het Kind of een OCMW ontmoetingsmomenten voor alleenstaande ouders. En voor ons project Veilig online doen we naast het OCMW ook geregeld een beroep op een lokale welzijnsschakel om een vorming voor kwetsbare groepen aan te bieden.

Verder willen we de drempel verlagen naar onze lokale activiteiten, zodat elk gezin de kans krijgt om daaraan deel te nemen. Daarbij is onze samenwerking sinds 2021 als bovenlokale partner van UiTPAS een belangrijke stap. Een gezin dat hiervoor in aanmerking komt, kan nu tegen 20 procent van het lidgeld lid worden van de Gezinsbond. Voor het eerste jaar bieden we zelfs een gratis instaplidmaatschap aan.

LEES OOK > Drempels naar kinderopvang voor mensen in armoede

Inzet als vrijwilliger

Een warme samenleving, die aandacht heeft voor iedereen, kan niet zonder vrijwilligers. Wil je je inzetten als vrijwilliger van de Gezinsbond? Neem dan een kijkje op Watjijkan.be.  Zoek je een vrijwillig engagement voor kwetsbare gezinnen, dan kan dat bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden voor huiswerkbegeleiding. Ga langs bij het Sociaal Huis of OCMW in je buurt om te horen welke lokale initiatieven er op dit terrein in je gemeente of stad bestaan.

Je hoeft het in elk geval niet ver te zoeken als je gezinnen die het moeilijk hebben nabij wil zijn. Begin gewoon eens je buur, collega of een ouder aan de schoolpoort te vragen hoe het echt met hem of haar gaat. Pas als we openstaan voor de behoeften in onze omgeving leidt dat tot een grotere verbondenheid in de samenleving. En wanneer mensen weten wat er speelt achter de muren van onze huizen, is er veel meer mogelijk.

Via de website van Opgroeien vind je nog meer info over wat je kan betekenen voor kansarme gezinnen.

Foto: Xander Cottens

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/05/2022, laatste update op: 27/06/2022

Tags: