We raken het niet eens over wie onze twee kinderen fiscaal ten laste zal nemen na onze scheiding. Is elk een kind ten laste nemen een goed idee? Of kiezen we beter voor fiscaal co-ouderschap?

Scheiding: wie neemt de kinderen fiscaal ten laste?

Wie de kinderen ten laste neemt, is vaak voer voor discussie bij scheiding. Als fiscaal alleenstaande ouder (dat wil zeggen: niet gehuwd of wettelijk samenwonend) met twee kinderen ten laste betaal je ongeveer 2.069 euro minder personenbelasting per jaar. Om dat maximale voordeel te krijgen, moet je een bruto belastbaar inkomen hebben van minimum ongeveer 20.500 euro. Is je inkomen lager, dan zal ook je belastingvoordeel lager zijn.

Wat dat betreft, is er een uitzondering voor alleenwonende ouders met een bescheiden inkomen. Zij krijgen een extra voordeel, ook als hun inkomen onder de minimum inkomensgrens ligt. Een hoger inkomen heeft dan weer geen invloed op het bedrag.

De ouder die de kinderen niet fiscaal ten laste heeft, kan de bijdrage op de gemeenschappelijke kinderrekening of aan de andere ouder fiscaal in mindering brengen als onderhoudsuitkeringen. Ook dat levert een fiscaal voordeel op dat hoger wordt naarmate het inkomen stijgt (maximaal 43% recuperatie). Dat kan dus ook mee de beslissing bepalen.

LEES OOK > De scheidingskoffer: voor al je vragen over scheiding

Fiscaal co-ouderschap

Je kan ook afspreken om het totale fiscale voordeel elk jaar te verdelen, ieder de helft. Voor de berekening kan je een beroep doen op onze dienst. Een andere verdeling is ook mogelijk, of je kan elk één kind ten laste nemen.

In dat laatste geval kan je nog altijd de onderhoudsuitkering voor het kind dat je niet fiscaal ten laste hebt fiscaal in mindering brengen. Bij een gelijkmatig verdeelde huisvesting is ook fiscaal co-ouderschap mogelijk. Dan krijgen jullie elk de helft van het fiscaal voordeel via het aanslagbiljet. De onderhoudsuitkering aftrekken is dan niet mogelijk.

Wat (financieel) de beste optie is, vraagt dus heel wat rekenwerk. Als lid van de Gezinsbond kunnen wij je daarbij helpen via onze sociaal-juridische dienst.

Dit artikel verscheen in januari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/01/2023, laatste update op: 06/01/2023

Tags: ,