Heerlijk toch, als je kleinkind, petekind, nichtje of neefje komt logeren. Maar hoe weet je of je huis kindveilig is? Waar let je op en in welke mate moet je je aanpassen? We vroegen het aan Yasmine De Mesel van Kind en Gezin.

Hoe weet je of je appartement of huis kindveilig is?

Yasmine De Mesel: ‘Probeer je woning te bekijken door de ogen van het kind. Wat veilig is, hangt onder meer af van zijn of haar leeftijd, maar bijvoorbeeld ook van de inrichting van je huis en je mogelijkheden op vlak van toezicht.

Leg je het mesje weer veilig weg nadat je een appel hebt geschild? Of snij je een appeltje samen met je kleine logé en leer je die om het mesje veilig te gebruiken?

Heb je een baby’tje op bezoek, dan ligt dat natuurlijk anders. Zo’n kleintje laat je bijvoorbeeld nooit alleen op de verzorgingstafel liggen, en jouw warme kop koffie hou je sowieso buiten het bereik van die babyhandjes. Met warme dranken blijf je best altijd op je hoede, ook met peuters en kleuters dus.’

LEES OOK > S.O.S. het eerste logeerpartijtje van je kleinkind

Hoe zit het met huisdieren, zoals honden?

‘Hoe braaf je hond ook is, het is absoluut nodig om daar stil bij te staan. Misschien is je logé geen huisdieren gewend, en is je hond kleine kinderen niet gewoon? Besef dat een kind meer risico loopt op verwondingen door een huisdier omdat het niet altijd in de gaten heeft wanneer een dier met rust gelaten wil worden.’

Moet je je huis kindveilig aanpassen?

‘Kinderen leren met vallen en opstaan. Onaanvaardbare risico’s moeten uiteraard uitgesloten worden, maar naast veiligheid is het ook belangrijk dat kinderen hun grenzen kunnen verleggen én dat ze volop speelkansen krijgen. Laat hen dus gerust op ontdekking gaan in de tuin of het park.

Mogen je kleinkinderen ook in bomen klimmen? Zie je dit zelf zitten, en wat vinden de ouders? Plaats je een traphekje of kan je voldoende toezicht voorzien zodra ze zelf op de trap leren klimmen? Bij Kind en Gezin zijn we voorstander van een omgeving die zo veilig is als NODIG, niet zo veilig mogelijk.’

LEES OOK > Waarom kleinkinderen zoveel van hun grootouders houden

Meer weten?

Op de website van Kind en Gezin vind je heel wat adviezen over veiligheid. Ook over veilig slapen zijn er belangrijke adviezen om de kans op wiegendood en ongevallen tijdens de slaap te verkleinen, zoals slapen op de rug en het gebruik van een veilig kinderbed.

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (september 2020) van de Gezinsbond. Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/10/2020, laatste update op: 29/06/2023

Tags: