Dat kinderen moeten buiten spelen is geen nieuws. Maar baby’s? Wat hebben die daar nu aan? Ze kunnen enkel liggen of kijken vanuit een draagzak of buggy. Iets oudere baby’s steken zand in hun mond of rollen in de modder. En toch zijn er goede redenen om samen met je baby buiten te spelen. Op ontdekking te gaan. Te kijken, te ruiken en te voelen. Want buiten zijn helpt de ontwikkeling van je baby vooruit, zo blijkt uit de campagne #buitenbabys.

Motorische ontwikkeling

Buiten wordt vanzelf meer bewogen en is er ook kans op andere soorten bewegingen. Door wat er te zien is en te beleven valt, wordt de motoriek uitgedaagd. Een fijn grassprietje proberen pakken oefent de pincetgreep, en (leren/proberen) schoppen op die bal oefent grove motoriek.

LEES OOK > Zo kun je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Andere soorten prikkels

Het materiaal buiten is helemaal anders dan binnenspeelgoed, wat voornamelijk glad is en soms een geluidje maakt.

Buiten zijn er ruwe en zachte stenen, nat of droog gras, stevige of slappe takken, verschillende soorten zand en aarde, blaadjes en bloemetjes … de zintuigen worden op een heel andere manier geprikkeld, wat interessant is voor het kind en hem onbewust veel bijleert.

Creatieve stimulansen

Hoe vaak zuchten ouders niet: ‘Al dat speelgoed, en dan spelen ze met takken en keien.’ Alles wat buiten gevonden kan worden is potentieel speelgoed. Om te stapelen, te gooien, in zand te begraven…

Tegelijk komen baby’s en contact met andere soorten problemen, die om nieuwe oplossingen vragen en creatief denken dus stimuleren.

Leren proberen

Baby’s zijn kleine onderzoekers, die proberen vanzelf. Dat moeten ze toch niet leren? Ja en nee: niet alle baby’s zijn kleine onderzoekers, en zeker niet alle baby’s blijven kleine onderzoekers.

Ze moeten de kans krijgen en gestimuleerd worden om dingen vast te pakken, in hun handen rond te draaien, te proeven (indien niet gevaarlijk of giftig), te gooien, te testen. Laat ze maar eens proeven van gras, zand of tak: ze komen er snel achter dat dat niet lekker is.

Eerder verlegen of angstige kinderen hebben soms meer tijd en stimulans nodig om dingen te ontdekken. Respecteer het tempo van het kind, maar blijf wel proberen: in angst blijven hangen remt de ontwikkeling.

Risico’s inschatten

Natuurlijk willen we onze kinderen behoeden voor gevaar, maar niet elk risico is ook gevaarlijk. Leren omgaan met risico helpt kinderen op lange termijn net veiliger houden. Ook baby’s kan (moet!) je leren omgaan met risico: een drempeltje nemen, een boomstam beklimmen, over losse balken lopen, keihard springen in een plas.

Uiteraard met hulp, en het aanleveren van veilige manieren om met het risico om te gaan.

LEES OOK > Waarom risicovol spelen zo belangrijk is

Zelfvertrouwen kweken

Zelfvertrouwen krijg je, ook als baby, door dingen tot een goed eind te brengen. Door te leren, te blijven proberen, te durven doen. Door om te gaan met onvoorspelbare gebeurtenissen, wat vaker voorkomt buiten dan binnen.

Minder vaak ziek

Spelen met zand, takken en stenen brengt baby’s in contact met ongevaarlijke microben die hun immuunsysteem versterken.

Kou en regenweer hoeven je niet binnen te houden: niet dat maakt je (kind) ziek, maar wel ziektekiemen, die vrolijk groeien in onze warme huizen. Remember: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Sociale vaardigheden

Bij buiten spelen in de opvang of als je met de oudere baby of peuter naar een speeltuintje trekt, komen ze ook in contact met andere kinderen. Echt samen spelen doen kinderen op deze leeftijd nog niet, maar ze leren wel van elkaar en kunnen tot op zekere hoogte samenwerken. (En tegenwerken)

Ogen trainen

Binnen kan je niet zover kijken als buiten, en dat heeft zo zijn impact op de ooggezondheid. Regelmatig naar buiten trekken is dus goed om ver te leren kijken.

Respect voor de natuur

De natuur kennen is de natuur respecteren. En je kan ze enkel leren kennen als je ermee in contact komt, als je bloemen ziet bloeien, vogels nesten ziet maken, lieveheersbeestjes volgt door het gras.

Bewegen

Last but not least: naar buiten gaan doet bewegen. De tijd die zittend wordt doorgebracht halveert, omdat er meer motivatie is om te bewegen. Bijvoorbeeld omdat er een bal passeert, of een poes wegloopt: daar wil je toch achteraan? Laat dit dan ook in de mate van het veilige toe en ga met je kind op ontdekking.

Leuk idee maar hoe begin je eraan?

Zeker met baby’s sleur je nogal wat mee. Een handige rugzak met basics in die altijd klaarstaat, vergemakkelijkt een ‘spontaan’ tripje. Op zich hoeft dat ook allemaal niet lang te duren of ver te zijn: de stoep op en neer wandelen, de tuin inspecteren of naar diertjes in de wei gaan kijken, is al voldoende.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 17/04/2019, laatste update op: 12/06/2023

Tags: