Lieve Elias,

In mijn vorige brief schreef ik dat je plotseling terug begon te geven. Dat deed je deze maand ook. Opnieuw begon je plotseling terug te geven, maar op een hele andere manier: met je eerste glimlach!

Ervoor waren er al wat halfslachtige pogingen waarbij je telkens één mondhoek de juiste richting op trok. Maar opeens lukt het je helemaal! Toen je mijn hoofd boven je park zag verschijnen, schonk je mij je allereerste echte glimlach. Wat maakt me dat blij!

LEES OOK > Die eerste lach, zo bijzonder!

Geluk

Elke dag zeg ik tegen je papa hoeveel geluk we met je hebben. Heel bewust kozen we ervoor om niet te lang te wachten met een tweede kindje. We waren ons natuurlijk erg bewust van het feit dat twee kleintjes enige (ahum) drukte met zich mee zouden brengen.

In mijn hoofd had ik al verschillende rampscenario’s doorlopen. Maar jij bent een rustig en tevreden baby’tje en je maakt het ons zo gemakkelijk.

Op stap

We nemen je overal mee naartoe. Als we gaan wandelen in het bos, dan stop ik je in de draagzak en dan slaap je de hele wandeling lang dicht tegen me aan. Ik hoor je ademhaling en je kleine kreuntjes en ik moet me inhouden om je niet plat te knuffelen.

Als we eenmaal weg zijn, gaat het vlot – maar vertrekken neemt drie keer zoveel tijd in beslag als voor ik kinderen had. Toen zwaaide ik mijn handtas over mijn schouder en ik vertrok wanneer ik wou.

Nu moet ik van tevoren alles klaarleggen, de auto volladen met luiertassen, buggy’s en draagzakken en daarna moet ik je broer nog te pakken krijgen zodat ik hem zijn jas kan aandoen.

We slepen telkens heel wat mee om soms maar enkele uurtjes weg te zijn. Maar op dagen dat we daar de lol van inzien in plaats van ons te ergeren, slagen we er telkens beter in om netjes op tijd te arriveren en er samen iets leuks van te maken.

LEES OOK > De inhoud van een verzorgingstas: wat moet daar nu allemaal in?

Grote broer

grote broer worden
Copyright Saar Steverlinck.

Je grote broer begint nu stilaan echt interesse voor je te tonen. Hij is zelf nog geen twee jaar en we wilden hem graag zijn eigen tempo laten aangeven.

Grote broer worden is een hele verandering in je leven en ik ben ervan overtuigd dat voldoende ruimte en tijd voor hem erg belangrijk zijn.

Toen je net geboren was, kwam hij even aan je snuffelen en daarna ging zijn leventje vooral gewoon verder. Hij aaide je elke dag even over je bol, maar van interactie was er die eerste weken nog niet veel sprake.

Dat veranderde opeens. ‘Baba pakken?’ vroeg hij me plots. Hij nestelde zich in de zetel, omringd door alle kussens die we hebben, en ik legde je zachtjes in zijn armen.

Hij gaf je een heel lief kusje op je voorhoofd en hij spatte bijna uit elkaar – zo trots was hij. Maar na enkele seconden was hij het alweer beu en wilde hij liever weer met zijn auto’s over de kast rijden.

LEES OOK > Als je peuter grote broer of zus wordt

Rust, kalmte en geduld

Ik groei intussen steeds meer in mijn rol van ‘mama van twee’. Er is al een soort van wankele routine in onze dagen geslopen waardoor ik wat makkelijker kan voorspellen wanneer er drukke momenten aankomen.

Als ik me op die momenten goed voorbereid – praktisch én mentaal – dan lukt het me wonderwel om in de chaos mijn kalmte en geduld te bewaren. Die rust straalt klaarblijkelijk af op jullie allebei.

En op dagen dat het even niet loopt zoals ik wil – en die zijn er zeker en vast – dan helpt jouw brede glimlach me er snel weer bovenop.

Benieuwd naar hoe de eerste maand van Elias verliep? Lees hier alle andere dagboeken.

Over mama Saar

Saar woont in het bronsgroene eikenhout van Limburg.  Ze is getrouwd met Wout en samen hebben ze twee zoontjes (Kasper en Elias) en een poes (Dorus).

De tijd waarin Saar niet aan het werken of aan het opvoeden is, houdt ze zich bezig met muziek, lezen en schrijven. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar eigen plekje op het wereldwijde web, de blog Paardensaartje.

In het echte leven geeft ze les aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Met veel passie en liefde voor het vak helpt ze daar kleuterleid(st)ers opleiden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 27/02/2018, laatste update op: 09/02/2022

Tags: