Lieve Elias,

De dagen met jou zijn rijk gevuld. Soms letterlijk, zoals de schatten die ik in je zakken vind, of met je steeds omvangrijkere peuterwoordenschat. Die je steeds dwingender en luider gebruikt.

Schatten in je zakken

schatten in de zakken

Sinds kort heb je de geneugten van een broekzak ontdekt. Fietsen ging niet vlot met je handen vol met eikels en steentjes, dus toonde ik je dat je ze in je zak zou kunnen stoppen. En sindsdien vind ik ’s avonds in je broek een overzicht van je dag: snippertjes papier, wat kruimels van een koekje, een steentje en een klein twijgje vond je allemaal de moeite waard om bij te houden.

Ik grinnik om de schatten die ik vind wanneer ik je kleren in de wasmachine stop en ik hoop dat je nog héél lang je dagboek schrijft via prulletjes in je zak.

LEES OOK > Verkeersopvoeding bij kleuters: 9 tips

Leeftijdgenootjes

Je broer is nog steeds je beste vriend. Jullie lopen verloren zonder elkaar. Je eist elke morgen om hem mee naar school te mogen brengen en je maakt je kwaad wanneer onze strakke timing je dat verhindert. ‘Waar is Kasper?’ is het eerste wat je vraagt wanneer je ’s ochtends je ogen open doet.

Hoe graag jullie ook de grens tussen pijn en fijn opzoeken, jullie zijn werkelijk elkaars beste maatjes. Toch heb je stilaan ook oog voor leeftijdsgenootjes. Op familiefeestjes lopen jij en je nichtje Frances (die even oud is als jij) vaak met z’n twee in een zelfverzonnen taaltje te babbelen.

En ook bij de onthaalmoeder verzin je de gekste spelletjes met je vriendje Mauro (zoals op elkaar gaan liggen en dan het kleine zeteltje uitrollen – de onthaalmoeder lacht zich een breuk met jullie twee).

Peuterwoordenschat

dagboek elias maand 26 speeltuin

Je kan nu ook héél goed aangeven wat je wel en niet wil. ‘Ik wil naar de kinderboerderij’ zeg je wel drie keer naar elkaar. En wanneer het antwoord ‘neen’ is, dan zet je het op een brullen. Als het toch het antwoord is waar je op hoopte, dan steek je je twee armen in de lucht en juich je van blijdschap.

‘Niet praten!’ zeg je tegen je broer die je te veel vragen stelt. ‘Eventjes knuffel’, zeg je tegen mij wanneer je moe bent en opgepakt wilt worden. ‘Papa niet werken!’ zeg je wanneer je vindt dat hij nu wel lang genoeg van huis is weg geweest.

‘Stop! Ik vind het niet leuk!’ hoor ik regelmatig wanneer jullie met z’n twee spelen. Er wordt niet altijd meteen geluisterd, maar ik ben wel blij dat jullie allebei met woorden kunnen aangeven waar jullie grenzen liggen.

Ik probeer je grenzen te respecteren. Maar wanneer je ‘Ik wil niét slapen!’ probeert na een lange vermoeiende dag, dan leg ik je uit dat er toch niets anders opzit dan je er letterlijk en figuurlijk bij neer te leggen.

LEES OOK > Onderhandelen met je kind: hoe doe je dat?

Vlotter

Ja, ik moet zeggen, een aantal zaken gaan sinds kort wat vlotter. Jullie kunnen nu allebei goed praten, jullie eten al lang mee wat de pot schaft, jullie kunnen stilaan een en ander zelf zonder al te veel hulp van ons en vooral: jullie kunnen nu ook echt een tijdje met z’n tweetjes spelen.

Dat voelt wel fijn want het eerste jaar met twee kindjes onder de 3 jaar was toch regelmatig pittig. Ik weet dat er ook nu nog spannende tijden in ’t verschiet liggen (zindelijkheidstraining bijvoorbeeld!) en dat jullie met ouder worden ons ook voor grotere uitdagingen zullen stellen.

Maar voorlopig probeer ik te zijn waar ik ben: in het hier en nu. En daar is het met jullie echt plezierig om te zijn.

Over mama Saar

Saar woont in het bronsgroene eikenhout van Limburg. Ze is getrouwd met Wout en samen hebben ze twee zoontjes (Kasper en Elias) en een poes (Dorus).

De tijd waarin Saar niet aan het werken of aan het opvoeden is, houdt ze zich bezig met muziek, lezen en schrijven. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar eigen plekje op het wereldwijde web, de blog Paardensaartje.

In het echte leven geeft ze les aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Met veel passie en liefde voor het vak helpt ze daar kleuterleid(st)ers opleiden.

Benieuwd naar hoe de eerste maanden van Elias verliepen? Lees hier alle eerdere dagboeken.

Foto’s: Saar Steverlinck

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/02/2020, laatste update op: 15/03/2022

Tags: