Lieve Jutta,

De zomervakantie breekt aan en we hebben toch wat op onze planning staan: we gaan naar Frankrijk. Dat wordt dan ineens je eerste echte reis. Niet te ver, niet te groots, maar toch spannend genoeg om een ‘inpakken met/voor je baby’-checklist op te stellen.

Checklist

Hoewel ik volgens mijn echtgenoot nog veel kan leren, oefen ik al jaren op reizen met minimale bagage. Maar met een baby en een peuter is dat toch een grotere uitdaging dan ik dacht.

Het busje dat we voor de gelegenheid huren – mijn ouders, broer en zijn vriendin reizen ook mee – wordt Tetrisgewijs ingeladen. Voor we vertrekken, vink ik dapper de hele checklist af. We kunnen dus met een gerust hart vertrekken.

LEES OOK > Zo bescherm je je kindje het best tegen de zon

Dagboek Jutta: over dutjes in eigen bedje, inpakken met een baby en ambitieuze plannenAmbitieuze plannen

Na een bijzonder vreemd voorjaar genieten we in Frankrijk vooral van de andere omgeving. Dat doet echt deugd!

Maar … stiekem hebben we deze vakantie ook andere plannen. Ambitieuze plannen. Niet alleen willen we jou van een flesje leren drinken, we willen ook jouw grote zus pampervrij krijgen.

‘Bij een tweede kindje ben je geruster, want je weet dat het goedkomt’

Mijn mama, jullie nana, ontpopt zich op dat vlak echt als een vrouw met een missie. De voorbije weken waren zo onmenselijk druk dat ik geen courage meer overhad om ook maar één van beide ‘projecten’ erbij te nemen.

Na een aantal weken aanmodderen, hakte nana de knoop door: ‘We gaan dat samen in Frankrijk doen!’ It takes a village to raise a child? Zeker weten! En wij hebben het per toeval geweldig getroffen met onze village. Want jawel, samen met de hulp van nana, pepe, nonkel Toon en tante Kelly slagen we in beide projecten.

LEES OOK > Eerste flesje bij je baby: zo gaat het goed

Dutjes in eigen bedje

Na de reis willen we jou graag leren om je dutjes boven, in een eigen bedje, te doen. We hebben het gevoel dat je daar baat bij zou hebben, maar we leggen er niet te veel druk op.

Ben je sneller wakker of kan je de slaap niet vatten? Dan is er mama’s draagdoek of papa’s draagzak om je te helpen. We vertrouwen erop dat jij dat slapen vroeg of laat wel onder de knie krijgt. We weten dat het goedkomt. Dat idee – volgens mij typisch bij een tweede kindje – voelt bijzonder bevrijdend.

LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan

Dit gezegd zijnde, besluit ik weeral eens dat het ouderschap een vat vol tegenstrijdigheden is en dat dat helemaal goed is zo. En dan zou ik nu graag nog wat verder aanmodderen, maar vooral: aanmoederen.

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, juli 2020)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto’s: Annelies Gilis

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/04/2021, laatste update op: 20/09/2023

Tags: