Lieve Jutta,

Kleine mijlpalen

Het gaat hárd, je bent nu al 10 maanden! Dat is een béétje slikken maar tegelijk ook leuk, want stilaan beginnen we te ontdekken wat voor een karaktertje er verscholen gaat in dat persoontje van jou.

Het valt ons bijvoorbeeld op hoe hard jij je op je gemak voelt bij ons. En da’s echt heerlijk. Ik geloof oprecht dat alle coronababy’s op een bepaalde manier toch ook een voorsprong hebben. Wij vinden ‘nabijheid’ ontzettend belangrijk, en net die nabijheid is er nu in overvloed.

LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen

Hoewel je graag heel dichtbij bent, hou je ook van afwisseling en van veel nieuwe dingen. Nu je steeds meer op verkenning durft te gaan wordt jouw wereld alleen maar groter. Je bent een deugniet, veel meer dan je zus dat ooit is geweest.

Dagboek Jutta: over kleine mijlpalen en dutjes

Dat je de laatste weken beter eet, is een opluchting na maanden van proberen, foeteren, opgeven, loslaten en hoop zetten op de volgende dag. Er gaat al eens 150 gram naar binnen, kleine mijlpalen op zich.

‘Het helpt om te beseffen dat het ooit goedkomt en dat tijd relatief is’

Samen slapen

Nog zo’n mijlpaal: sinds kort doe je je dutjes overdag in je eigen kamertje. Je barst namelijk bijna uit je vertrouwde co-sleeper naast ons bed. Om de overgang naar ’s nachts slapen in je eigen bedje – ook voor ons – zo vlot mogelijk te laten verlopen, willen we eerst dat je dutjes overdag daar goed lukken. Tegen je eerste verjaardag kunnen we jou hopelijk ’s avonds in je eigen bedje instoppen.

LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan

Ik merk dat er toch nog een taboesfeertje hangt rond ‘slapen van en met baby’s’. Oudere generaties vinden vaak dat baby’s zo snel mogelijk in een eigen kamer moeten slapen, terwijl jonge ouders daar vaak anders over denken.

Mijn mening? Wanneer je die overgang naar een eigen kamer best maakt, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Vanuit de ervaring met ons oudste dochtertje, weten we dat het voor ons het beste werkt om een jaar samen te slapen. Zijn wij dan elke ochtend uitgerust? Nee. En dat zal nog even zo blijven.

Maar… we maakten die keuze wel als koppel, en dat helpt ons door de zware nachten heen. Beseffen dat het ooit goedkomt, en dat tijd relatief is, helpt ook.

LEES OOK > Hé het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Ik gun iedereen dat vertrouwen in zichzelf. Doen wat voor jou en je kindje het beste werkt, is volgens mij één van de mooiste dingen die je je kindje kan geven. Altijd, en overal.

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, januari 2021)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto’s: StudioLRN

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/09/2021

Tags: