Lieve Jutta,

Verwondering

Dagboek Jutta: over ziektekiemen en samen spelen met je zusAls je iets leuk vindt of verwonderd bent, maak je een perfect rondje met je mond en breng je uit: ‘Oh!’ Dat doe je met zoveel kracht, waardoor de ‘Oh!’ wat rauw wordt en meteen duidelijk is hoe enthousiast je exact bent. En laat december nu net een maand zijn die voor kinderen boordevol verwondering zit.

Dat de Sint langskomt en er nieuw speelgoed in de living staat, lijkt voor jou minder van tel dan al die chocolade die plots binnen handbereik is. En de boom met pakjes vind je duidelijk véél minder belangrijk dan het feit dat je op elke schoot een hap chocomousse kan scoren.

Jouw inzet tijdens de feestdagen: eten aftroggelen. En dankzij je enthousiaste ‘Oh!’ krijg je van iedereen gedaan wat je wil.

LEES OOK > Het Sinterklaasverhaal: wanneer begin en eindig je ermee?

Samen spelen met zus

Daarnaast is het hier best een pittige periode, met heel wat ziektekiemen in huis. We wisselen elkaar alle vier af, waardoor er amper tijd is om te bekomen. Dat ik onze leuke vakantieplannen moet opbergen, komt binnen. Een lichtjeswandeling, Technopolis, het dinomuseum, uitwaaien aan zee… we doen uiteindelijk niks van dit lijstje en zijn vooral veel thuis.

‘We worden alle vier ziek en bergen alle vakantieplannen op’

Ik had er zelf andere verwachtingen van, maar voor jullie maakt het niks uit. Wat ik zie: twee meisjes die heel hard genieten thuis, van hun speelgoed en van de tijd die ze krijgen samen. Voor het eerst in je jonge leventje zie ik je samen spelen met je zus en kunnen jullie de zusjesband ten volle ontdekken. Jullie maken grapjes en lopen zingend door het thuis.

En dat, dat is genoeg en eigenlijk zelfs méér dan ik vroeg.

LEES OOK > Samen spelen met je peuter met aandacht voor zelfzorg? Het kan!

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, december & januari 2022)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto’s: mama Annelies

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 23/08/2022

Tags: