Lieve Jutta,
Je hebt een nieuw spel ontdekt: jezelf verkleden. Je gaat op zoek naar iets leuks, in de verkleedkoffer of zelfs in onze wasmanden, en versiert jezelf met je vondsten. Ook mijn laarsjes met hakjes trek je maar al te graag aan. Hilariteit alom!

Op de crèche was je al een keer Bumba, Kabouter Kwebbel en een lieveheersbeestje. Thuis ging je voor de look van ballerina, prinses en werkman, inclusief gele helm. En verkleed als heks draag jij blijkbaar ook een fluovestje.

Hoewel je waarschijnlijk geen flauw benul hebt van de rollen die bij al die verschillende personages horen, weet je wel heel goed dat je in je verkleedkleren niet alleen maar Jutta bent. Je zegt dat je jezelf mooi vindt: ‘Mooi, mama!’ of staat te roepen dat je Bumba bent, gevolgd door kleine vreugdekreetjes.

LEES OOK > Een baby én een kleuter in huis: hallo slaaptekort!

Schattige versprekingen

Ook wij slaken soms vreugdekreetjes, want je slaapt steeds vaker door de nacht heen. Zo fijn! Ik heb me de voorbije maanden vaak ingeprent dat kleine kinderen gewoon niet altijd doorslapen, dat dat heel normaal is en dat het ooit zou overgaan.

Ik warmde me ’s nachts in je frisse kamertje op aan het idee dat je mij nu meer dan ooit nodig hebt en dat ik daarvan moet genieten. Hoe wrang het soms ook voelde en hoe moe ik soms ook was… Maar eerlijk is eerlijk: ’s ochtends wakker worden vóór jij dat bent, is toch nog net iets fijner. Zacht gepruttel horen door de babyfoon terwijl ik er ’s nachts niet uit moest? Heerlijk!

Je wordt ook steeds taalvaardiger. Jahaaaaaa, daarop zat ik echt te wachten. Al heel lang communiceer je met heel je lijfje en krijg je wat je wil vlotjes gedaan. Van ons én van anderen. Maar nu jouw woordjes talrijker worden – en ook de schattige versprekingen – wordt het nog makkelijker je te begrijpen. Dat je het vooral hebt over waar je hartje van vol is, nemen we voor lief. Per slot van rekening zitten naast Bumba, bakfietsj, tutje, bed en sjokola ook mama, papa, Ellie en Jutta in je kleine vocabulaire.

Liefs,
Mama Annelies

(Geel, oktober & november 2021)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto’s: Annelies Gilis

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 28/07/2022, laatste update op: 30/08/2022

Tags: