Het gehuil van een kind gaat bij ouders door merg en been. Je wil niets liever dan je kind troosten: een schone luier, een knuffel geven, een liedje zingen. Maar wat doe je bij krampjes? Je kleintje heeft last, soms zelfs echte pijn, en je voelt je machteloos. Hoe help je je baby erdoorheen? Vroedvrouw Joke Muyldermans zet een en ander op een rijtje.

Pasgeboren

‘Al naar gelang de leeftijd van de baby kun je een verschillende soorten krampjes verwachten. Bij een pasgeborene van enkele dagen dagen is dat bijvoorbeeld niet abnormaal,’ vertelt vroedvrouw Joke Muyldermans.

‘Zo’n kindje moet leren verteren en kan ook immature darmpjes hebben. Ook dat kan krampjes veroorzaken. Vooral de eerste drie maanden kunnen dan erg lastig zijn. Dan kan je baby even gaan wenen, wat bewegen of wriemelen. Heel normaal en niet veel aan te doen.’

LEES OOK > Kersverse ouder? Schrijf je hier in voor ons gratis magazine!

Gevoelig zijn vs allergie

‘Als het kleintje echt heel veel krampjes heeft, steeds hangeriger wordt en steeds meer last krijgt, dan is er wellicht meer aan de hand.

Komen de krampjes onmiddellijk na de voeding? Reageert de baby misschien op iets wat de mama eet?

Gevoelig zijn voor bepaald voedsel is iets anders dan een allergie. Als je het niet gewend bent om Mexicaans te eten, zal je dat ook als volwassene voelen aan je darmen.’

LEES OOK > Babytaal: van geluidjes tot gebrabbel

In de melk

‘Je hoort mensen vaak tegen borstvoedende mama’s zeggen dat ze allerlei dingen niet mogen eten. Maar je mag in principe gewoon alles eten, en op termijn zal je wel ondervinden of en met welke dingen jouw baby het misschien wat moeilijker heeft.

Ook bij flesvoeding kunnen er variaties zijn qua verteerbaarheid. De ene soort melk is wat zwaarder dan de andere. Zelfs het water dat gebruikt wordt, kan een reactie opwekken.’

Constipatie

‘Een heel ander fenomeen dat voor pijn in de buik kan zorgen, is constipatie. Bij borstvoeding komt dat eigenlijk niet voor, daar hebben baby’s altijd nogal lopende stoelgang.

Bij flesvoeding kan er effectief sprake zijn van constipatie. Dan moet er waarschijnlijk veranderd worden van water of soort melk, maar doe dit niet op eigen houtje! Laat je begeleiden door de vroedvrouw, de pediater of de huisarts.

Besef ook dat het een week of twee duurt voor je baby is aangepast aan de nieuwe melk. Pas dan kan je beoordelen of de vertering van je kind beter af is met het nieuwe eten, of slechter, of dat de toestand hetzelfde blijft en je nog iets anders moet proberen. Teveel dingen tegelijk doen, zorgt alleen voor meer verwarring.’

LEES OOK > Waarom vaccinaties van in het prille begin een goed idee zijn

Vaste voeding

‘De overstap naar vaste voeding is altijd een wenproces, ook voor de darmen. Overschakelen rond zes maanden geeft doorgaans minder krampjes omdat de darmen dan gewoon meer klaar zijn om vast voedsel te verteren. Als je al op vier maanden begint over te schakelen, zie je dat baby’s het er vaak moeilijker mee hebben.’

Pijn verlichten

‘Wat er helpt om pijn te verlichten, is heel erg afhankelijk van kind tot kind. Je kunt de pijn niet altijd wegnemen, maar je kunt die wel draaglijk maken. Belangrijk is dat je bezig bent met de baby, ook als hij het moeilijk heeft.’

LEES OOK > Roze wolk gezocht

Let op met medicatie

‘Geef nooit zomaar zelf medicatie. Bij de apotheker vind je wel druppeltjes met kruiden zoals venkel of kamille, die de darmen wat kunnen kalmeren. Het effect daarvan is niet bewezen.

Sommige baby’s worden er rustiger van, bij andere doet het helemaal niets. Vaak gaan die krampjes ook wel over zonder iets te geven.’

Dit kan je wél doen:

  • Een lichte druk op de buik van je baby kan helpen. Je legt ‘m met zijn rug te­gen jouw buik, beentjes opgetrokken, jouw hand op zijn buik en je drukt hem lichtjes tegen je aan. Of leg hem op zijn buik op je schoot.
  • Laat hem tot rust komen in een draagdoek, met de beentjes gespreid en de knietjes iets hoger dan het zitvlak. Ook dat zorgt voor druk op het buikje.
  • Masseer het buikje zachtjes in wijzerzin: van links naar rechts (gezien met de baby die voor je ligt). Je kunt ook wat fietsbewegingen maken met de beentjes.
  • Schommel je kindje zachtjes in je armen.
  • Rijd hem rond in de kinderwagen.

LEES OOK > Je kindje dragen: de do’s en don’ts

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/04/2019, laatste update op: 10/02/2022

Tags: