Er is tekort aan kinderopvang in ons land, dat is niet nieuw. Maar voor aanstaande ouders is dat wel lastig: de kans bestaat dat je geen of maar gedeeltelijk opvang vindt. Wat moet je dan doen?

Er zijn wel een aantal opties om toch nog aan opvang te geraken.

Een deel van de ouders neemt ouderschapsverlof op om de periode tot er opvang is te overbruggen. Soms kunnen ook grootouders, meter, peter, buren of tantes en nonkels worden ingeschakeld.

Nog een optie is dat je gewoon zélf een kinderopvang start. Elk jaar zijn er ouders die de stap wagen door het gebrek aan geschikte opvang voor hun eigen kind(eren) of die van anderen. Meer informatie vind je op  starterswijzer.be.

Heb je geen zin of tijd om alleen een crèche uit te baten, dan is een oudercrèche misschien iets voor jou. Dat is een kinderopvang die door verschillende ouders wordt gestart, waarbij de ouders zelf komen meehelpen. Meer informatie op www.oudercreches.be.

Is dit een groot probleem?

Er zijn elk jaar ouders die niet aan (voldoende) opvang geraken, en kwetsbare gezinnen, zoals alleenstaande moeders, hebben daar het meest problemen mee.

Uit een bevraging van de Vrouwenraad in 2016 bleek dat 7 procent van de gezinnen geen opvang vindt. Als ook de gezinnen worden meegeteld waar de baby’s maar voor enkele dagen opvang werd gevonden, dan ligt dit tussen 10 en 20 procent. Ook alleenstaande moeders hebben het moeilijker: 17,5 procent vindt geen opvang.

Meer volgen: Facebookpagina.

Een van ons worden: lid worden

Gepubliceerd op: 19/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , ,