Misschien heb jij een baby die heel vaak en lang huilt. Hij tiert en krijst en is op geen enkele manier te troosten. De dokter vindt geen medische oorzaak, en verzekert je dat het huilen uiteindelijk wel zal minderen. Huilen hoort bij baby’s, maar excessief huilen is op zich niet normaal. Hoeveel is veel? Dat is moeilijk te zeggen. Jouw draagkracht speelt ook een rol.
Over kolieken en krampjes
Tussen de 3 en 12 weken huilen baby’s het meest (met een piek rond 8 weken). Het is de periode van de kolieken of krampjes. Daarna neemt het huilen van je kindje normaal gezien geleidelijk af. Die huilmomenten vinden gedurende enkele dagen in de week plaats en hebben te maken met de verdere rijping van het zenuwstelsel en de verwerking van alle prikkels overdag. Vandaar dat ook veel baby’s last hebben van een huiluurtje tegen de (voor-)avond.
De periode van huilen kan tussen 1 à 3 uur duren (aan één stuk door of verspreid gedurende de dag) en dan lijkt niks goed te zijn. Het is belangrijk dat jij als ouder weet dat je tegen krampjes of de verdere rijping van het zenuwstelsel weinig kan doen. Het is iets waar je samen met je kindje door moet. Wat helpt, is rustig aanwezig zijn.
Probeer niet te vaak te wisselen van aanpak, maar hou een tijd lang hetzelfde vol (vb. het proberen sussen in de armen, in de draagdoek,…).
Let wel: Bekijk altijd eerst of je baby geen honger heeft of bijvoorbeeld verschoond moet worden Blijft je kindje echt erg lang aanhoudend wenen of krijsen (dagenlang meer dan een paar uur), vraag dan steeds medisch advies.
Heb je een (oudere) baby die veel huilt? Dan is het geen slecht idee om het gedrag van je baby te observeren. Noteer elke dag wanneer hij eet, slaapt, speelt en huilt. Dat ‘huildagboek’ kan een beeld schetsen van het probleem.
Zoek hulp
Heb je het gevoel dat het gehuil van je baby het leven van je gezin beheerst en wordt het je allemaal te veel? Twijfel dan niet om actie te ondernemen. Zo’n baby die excessief huilt is niet het schattige kind dat je gedroomd had, dus praten over je problemen en gevoelens is belangrijk.
Maak een afspraak met je dokter, je vroedvrouw of de verpleegkundige van Kind en Gezin en neem zeker het huildagboek mee.
LEES OOK > Vadercoach Niki Vanhamel: ‘Huilen is voor een baby een behoefte, net als eten en slapen’
Bij de dokter
Een dokter zal je baby eerst onderzoeken. Bij de meerderheid wordt er geen medische oorzaak gevonden. Maar een betrokken arts is er ook voor jou. Schaam je dus niet, vertel gerust dat je stapelgek wordt van al dat gehuil en dat het voor spanningen zorgt in je gezin.
Omgekeerd kan jij de dokter ook vertrouwen wanneer die vertelt dat alles in orde is met je kindje, dat er geen medische oorzaak is voor het gehuil én dat het huilen zal verminderen met het opgroeien.
Niks aan de hand, dus? Natuurlijk wel! Een baby die veel huilt, vreet energie. Chronisch slaaptekort hakt erin, en geen klein beetje. Bovendien worden je geduld en humeur ook overdag ernstig op de proef gesteld. Je wil het beste voor je kind, maar je kunt het punt bereiken dat je het écht even niet meer ziet zitten…
LEES OOK > Je kindje dragen: de do’s en don’ts
3.600 lange seconden
Als een baby huilt, gaat dat bij zijn omgeving door merg en been. Je wil hem troosten, en de oorzaak van het huilen wegnemen. Maar bij een baby die constant huilt is er vaak geen echte oorzaak te vinden, en het huilen stopt niet.
Op de duur wordt dat een emotionele én lichamelijke kwelling. Elk ‘huiluurtje’ duurt 3.600 lange seconden: pure stress voor wie in de buurt is.
Gevoelige antenne
Raap je de moed bijeen voor een zoveelste troostpoging? Hou dan in je achterhoofd: baby’s hebben een heel gevoelige antenne voor stress.
Natuurlijk is het logisch dat je als ouder van een huilbaby gespannen bent, je zou voor minder. En nee, je kunt niet plots de knop omdraaien naar ’totale ontspanning’.
Maar het is wel goed om te weten dat je kindje sneller kalmeert als jij (of de helpende hand in huis) rustig bent.
LEES OOK > Roze wolk gezocht
Aanpak even volhouden
Net zoals bij een ‘gewone’ baby verander je ook bij een baby die heel veel huilt beter niet te snel van aanpak. Probeer de gekozen tactiek wat vol te houden, want door heel veel te veranderen kan je kindje ook overprikkeld geraken.
Je baby moet tijd krijgen om tot rust te komen, en dat kan wel even duren. Als je intussen zelf kalm blijft, draag je die rust over.
Machteloos en kwaad
Als je baby blijft huilen en niet te troosten is, kan je je als ouder heel erg machteloos voelen. Je kunt van pure onmacht zelfs kwaad worden op je kind. Dat is heel normaal. Maar werk die machteloosheid nooit uit op je baby.
Een baby is een heel teer mensje: hem door elkaar schudden kan een hersenbloeding veroorzaken met blijvende schade als gevolg. Als je woede voelt opkomen, leg je baby dan veilig in zijn bedje en verlaat de kamer. Kom eerst tot rust voor je opnieuw naar hem toe gaat of laat iemand het van je overnemen.
Durf hulp vragen
Dat het betert met de jaren is voor veel doodvermoeide ouders een magere troost. Want jij moet nú voor je kindje zorgen zonder dat je zelf ten onder gaat aan dat voortdurende gekrijs.
Dat lukt alleen als je zo goed mogelijk voor jezelf probeert te zorgen. Dat betekent: op tijd hulp inschakelen. Hét belangrijkste advies van andere ouders met een huilbaby: ‘Durf alsjeblieft hulp te vragen!’ Velen hebben oprecht spijt dat ze niet vroeger aan de alarmbel trokken.
LEES OOK > Hulp vragen is geen schande
Op adem komen
Dus regel kraamzorg, vraag een goede babysit, laat je kindje af en toe een nacht ergens anders slapen. Spreek je netwerk aan: familie, buren, vrienden… Dit hoef je echt niet alleen te doen.
Integendeel, het is ook voor je kindje van het grootste belang dat jij op je benen blijft staan. Als dat betekent dat je hem regelmatig voor een paar uur aan iemand anders toevertrouwt zodat jij (alleen of samen met je partner) wat op adem kunt komen, dan is dat helemaal oké.
Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.
Gepubliceerd op: 27/02/2019, laatste update op: 06/01/2023