Pas papa geworden? Voor prille ouders bestaan er tientallen boeken met tips en tricks om jouw kleintje op te voeden. Toch zijn er heel wat zaken die je simpelweg moet ondervinden. Papa Koen somt er hieronder 6 op.
1. Blijf jezelf heruitvinden
De eerste weken leer je wat je baby leuk en niet leuk vindt. En je voelt je de koning te rijk als je hem in slaap krijgt of kan doen stoppen met huilen. Maar maak je geen illusies. Van de ene week op de andere kan dat ene deuntje, die squats of dat truukje van op TikTok plots niet meer werken. Je kan niet anders dan jezelf als papa voortdurend heruitvinden. Geen paniek, je baby’tje helpt je bij elke stap.
LEES OOK > Start to sleep: een baby leren slapen is een proces van lange adem
2. Babykledij… the struggle is real
Ontwerpers van babykledij maken rompertjes, T-shirts, broekjes en truien die elke ouder doen smelten. Maar lang niet altijd zo praktisch. Je baby ziet er op Instagram misschien super schattig uit maar de minuten die je verliest op de verzorgingstafel omdat je aan het vloeken bent op knopjes die langs achter geknoopt worden, lintjes die op de meest onlogische plek aan elkaar hangen of openingen die amper groot genoeg zijn, zijn het écht niet waard. Ga voor simpele kledij en zorg dat aan- en uitkleden geen gevecht met jezelf – laat staan met je baby wordt.
3. De lach van je kleintje is de beste mindfulness
Lastige baas? Wanordelijk huis? Of op weg naar huis een stevige plensbui? Van zodra je zoontje of dochtertje jou ziet en onschuldig naar je lacht, jengelt, je vingers vastneemt of zich teder tegen je borst drukt, kan je dat allemaal niet meer schelen. Spelen met je kindje is de meest pure vorm van ontspanning en mindfulness die je kan hebben. Maak er handig gebruik van om je batterijen op te laden. Geloof me, je zal het nodig hebben.
LEES OOK > Die eerste lach, zo bijzonder!
4. Wandelen, wandelen en nog eens wandelen
Met een baby ga je wandelen. Heel veel wandelen. Op alle uren van de dag. Het is niet alleen goed voor zijn ontwikkeling, het is soms de enige manier om hem in slaap te krijgen of te ontspannen. Dat betekent dat je soms alles moet laten vallen, een draagdoek of buggy nemen en gewoon de deur uitstappen. Ongeacht je plannen. Aan die 10.000 stappen per dag zal je makkelijk komen. Zoek dus al enkele goede podcasts voor onderweg en stippel mooie routes uit.
5. Train je nek- en rugspieren
Keer op keer je baby uit zijn wiegje halen, op en van de verzorgingstafel tillen, rondhuppelen… Onderschat niet welke impact dat heeft op je lichaam. Bovendien wordt je baby week na week zwaarder en ga je het beginnen voelen. Ook bij het voeden heb je de neiging om voortdurend naar je kindje te kijken met een pijnlijke nek tot gevolg. Start dus nu al met die stretchoefeningen voor je hals en versterk je rug. Tip: zet je recht tegenover je baby in plank als hij tummy-time oefent. Win-win!
LEES OOK > ‘Aw, mijn rug!’: tips om je baby op een ergonomische manier te verzorgen
6. Je baby wil even graag over zijn dag vertellen als jij
Van zodra je baby zijn stemmetje ontdekt, is het feest. Hij kan uren liggen brabbelen, roepen, kirren,… De wereld van die kleintjes wordt bijna letterlijk elke dag groter en ze willen niets liever dan er tegen jou over vertellen. Neem de tijd om naar hen te luisteren. Zet ze op je schoot en beantwoord elk schattig geluidje met verwondering of vertel simpelweg wat jij die dag hebt gedaan. Succes verzekerd!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 09/06/2017, laatste update op: 20/11/2023Tags: bevalling