Onmiddellijk na de geboorte krijgt je baby een eerste check-up. Hij wordt niet alleen gemeten en gewogen, maar krijgt ook een score, de zogenaamde ‘apgarscore’. Wat betekent de apgarscore? En wat wordt er eigenlijk allemaal gemeten, getest en geprikt die eerste dagen?

De apgarscore geeft een algemene indruk van de fysieke toestand van de baby en wordt drie keer uitgevoerd: na één minuut, na 5 minuten en na 10 minuten. Daarom bestaat ze ook uit drie cijfers.

Er worden vijf dingen gecontroleerd:

  • ademhaling
  • hartslag
  • spierspanning
  • kleur van de huid
  • reactie op prikkels

Op elk van deze onderdelen kan de baby 0, 1 of 2 punten scoren. Het totaal van die punten is de apgarscore.

LEES OOK > Onderzoek pasgeboren baby: wat wordt gecontroleerd?

Apgar na één minuut

De apgarscore na één minuut dient om vast te stellen of de baby medische hulp nodig heeft.

  • Krijgt je baby als eerste score 7 of meer op tien, dan is hij in prima condi­tie.
  • Is de score tussen 4 en 6, dan is extra waakzaamheid nodig. De baby krijgt een beetje hulp met ademen, zoals het vrijmaken van de neus of toedienen van een beetje zuurstof.
  • Bij een score van 3 of minder wordt de kinderarts erbij gehaald.

Lage apgarscore

Een lage eerste score is niet onmiddellijk reden tot ongerustheid: waarschijnlijk moet de baby nog even bekomen van de bevalling. Het betekent niet dat er iets met hem scheelt. Daarom wordt de test ook herhaald: om de evolutie in kaart te brengen.

De beoordeling na 5 en 10 minuten is dan ook afhankelijk van de evolutie. Een baby met een lage score die sterk vooruit gaat wordt anders beoordeeld dan een baby met een lage score die trager vooruit gaat. Gaat de baby te traag vooruit, dan wordt de kinderarts geroepen.

Oorzaak lage score

De drie belangrijkste oorzaken van een lage apgarscore zijn:

  • een problematische bevalling
  • een keizersnede
  • een premature geboorte

Deze baby’s scoren vaak minder dan gemiddeld op de eerste score, maar herstellen zich meestal snel.

LEES OOK > Waarom huid-op-huidcontact na de geboorte zo belangrijk (en heerlijk!) is

Gewikt en gewogen

De eerste of tweede dag komt de kinderarts langs voor een uitgebreid onderzoek. Ben je thuis bevallen, dan kijkt de vroedvrouw het kindje volledig na.

Wat wordt zoal onderzocht? Het hart en de longen, het lichaam, de ruggenwervels, de temperatuur en de reflexen. Bij een jongetje kijkt de arts na of beide teelballetjes zijn ingedaald. Is dat niet het geval, dan wordt dit opgevolgd. Maak je geen zorgen, vaak dalen de balletjes in de loop van het eerste levensjaar nog in.

Ook het gewicht van je kindje wordt in de gaten gehouden. De eerste dagen kan dat wat dalen, het is echt heel normaal dat een pasgeboren baby een beetje gewicht verliest.

Heupen

De arts kijkt ook na of de heupkoppen goed in hun kom zitten. Bij sommige baby’s is de heupkom niet voldoende ontwikkeld en glijdt de kop makkelijk uit de kom.

Ernstige afwijkingen worden vaak al ontdekt tijdens dit eerste onderzoek. Maar omdat de symptomen niet altijd even opvallend zijn, wordt het onderzoek in de eerste levensmaanden herhaald.

Neonatale screening

Na een paar dagen krijgt je baby een prik in de hiel of handrug. Het bloed wordt onderzocht op aangeboren stofwisselingsziekten.

Het is belangrijk om die tijdig op te sporen, want als ze vroeg worden ontdekt, zijn ze meestal goed te behandelen. Hoor je niets meer over de resultaten van dat prikje, dan is alles in orde.

LEES OOK > Wat niemand je vertelt over de momenten na de bevalling

Onder de lamp

Veel baby’s worden wat geel na de geboorte. Dat is heel normaal: de lever van je baby is nog niet in staat om bilirubine, een afvalstof van de rode bloedcellen, af te breken. Het is die stof die voor de gele kleur zorgt.

Vaak verdwijnt het kleurtje vanzelf. Soms kan het helpen om het bedje van je baby aan het raam, in het daglicht te zetten. Licht breekt de afvalstof namelijk sneller af.

Wordt je baby te geel dan zal hij een tijdje ‘onder de lamp’ moeten. Want een veel te hoog gehalte aan bilirubine kan schadelijk zijn voor de hersentjes. In sommige ziekenhuizen kan je baby ook onder een lichtdekentje of in een lichtbedje.

Vragen staat vrij

Ben je er niet helemaal gerust in? Voel je je onzeker en zit je met vragen? Hou je vooral niet in. De dokter, verpleegkundige, gynaecoloog of vroedvrouw zijn er om je vragen te beantwoorden. Met hen kan je ook heel eerlijk over je gevoelens en twijfels praten.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 22/07/2017, laatste update op: 08/03/2023

Tags: