Een bevalling zal pijn doen, dat weten we. Weinig vrouwen weten echter dat een bevalling zo ingrijpend kan zijn, dat er achteraf tijd en ruimte nodig is om die te verwerken. Zeker als het allemaal niet zo gelopen is zoals gepland.
Een spoedkeizersnede, veel bloedverlies of een bevalling met zuignap, zelfs als je kindje kerngezond ter wereld komt, kan een bevalling bijzonder aangrijpend zijn. Traumatisch zelfs. Voor mama’s, maar ook voor hun partner.
‘Dit aspect blijft nog te vaak onderbelicht en is een van mijn prioriteiten in de zorg’, legt Elke Notebaert van vroedvrouwenpraktijk De Wolk uit.
Trauma
Er kan bij een bevalling heel veel gebeuren dat verwerkt moet worden. Elke: ‘Een mama die graag met verdoving wilde bevallen maar het tijdens de arbeid toch zonder moet doen, kan dat als een trauma ervaren. Zelfs als het kindje gezond ter wereld komt.
Ik ontmoette ooit een papa die heel erg onder de indruk was wanneer zijn baby met de zuignap ter wereld kwam. Niemand had hem iets uitgelegd en hij dacht even dat zijn kindje met een gezwel geboren was.
Ook een spoedbevalling en hoogdringende keizersnede kunnen een bevalling bijzonder traumatisch maken’, vertelt de vroedvrouw.
‘In het begin is het zo belangrijk om te kunnen praten. En om iemand te vinden die écht luistert’
Praten om bevalling te verwerken
‘In het begin, zeker de eerste weken na de bevalling, is het niet nodig om al meteen in therapie te gaan.
Ik vergelijk het trauma vaak met een wonde. Als je pas gevallen bent, en de wonde nog aan het bloeden is, dan moet je die deppen. De wonde moet nog helen.
In het begin is het daarom zo belangrijk om te kunnen praten. En om iemand te vinden die écht luistert. Als wij, zorgverleners, zien dat het voor de ouders een moeilijk onderwerp blijft, dan kunnen we doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut die vooral rond trauma werkt.’
LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen
Tweede zwangerschap
Een traumatische ervaring bij de bevalling kan ook pas later opduiken, bij een tweede zwangerschap bijvoorbeeld.
‘Het gebeurt heel vaak dat het trauma dan pas naar boven komt’, vertelt Elke. ‘Als ik vrouwen ontmoet om hun tweede of derde zwangerschap te begeleiden, vraag ik altijd eerst hoe het de eerste keer is geweest.
Zeker als het kindje gezond ter wereld is gekomen, stoppen mama’s de ervaring van de bevalling vaak in de kast en verwerken ze die niet. Wanneer ze opnieuw zwanger zijn, beginnen ze terug in die kast te rommelen tot de deur open springt. En dan kunnen ze overspoeld worden.
Dan is het onze taak als zorgverlener om eerst het vorige trauma aan te pakken en om dan samen na te denken hoe we dat een tweede keer kunnen vermijden.’
LEES OOK > 9 redenen waarom een tweede zwangerschap anders is dan een eerste
Voorkomen
‘Het is een problematiek waar ik bijna dagelijks mee geconfronteerd word en ik wou dat alle mama’s een vroedvrouw hadden die hen daarin ondersteunt.
Nog belangrijker om het trauma van de bevalling te verwerken is om het te voorkomen. Om vrouwen goed te informeren en om samen met de mama al haar wensen en verlangens te overlopen.
Hoe wil ze benaderd worden als het niet loopt zoals gepland? Als er dan toch een trauma zou zijn, dan is er een zorgverlener nodig die bij de bevalling aanwezig was en de mama meer informatie kan geven over het waarom. Dat kan al zoveel helpen.’
Luisteren, zonder oordeel, helpt bevalling te verwerken
Heb je een vriendin, collega of zus die zwanger is of net bevallen, vraag haar dan eens hoe het gaat, en ook hoe de bevalling was. Luister zonder oordeel en zonder commentaar. Bevestig haar gevoelens.
‘Een bevalling is een heel intense ervaring, en over intense ervaringen moet je kunnen praten om ze te kunnen verwerken. Het is zo belangrijk om zonder commentaar en zonder oordeel te luisteren naar een mama die pas bevallen is. Of naar de partner, want ook bij hen kan een bevalling een enorme indruk nalaten.
Dat er écht geluisterd wordt, kan na een ingrijpende gebeurtenis zoveel deugd doen, en erger voorkomen’, besluit Elke.
LEES OOK > Je lichaam na de bevalling: 10 gevolgen die best vaak voorkomen
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 23/10/2020, laatste update op: 22/09/2023Tags: bevalling