Ben je nog op zoek naar nieuw luistervoer? Heb je zin om je te laten inspireren, misschien zelfs bij te leren? Dan is er onze podcastreeks over veerkracht. Mentaal welzijn, geluk, weerbaarheid … het komt allemaal aan bod. 

Podcast veerkracht

In deze podcastreeks gaan we in gesprek met enkele experten over geluk en veerkracht. We hebben het over hoe je als (groot)ouder je (klein)kind daarin kan ondersteunen en versterken.

De reeks zal bestaan uit 5 afleveringen met een basisaflevering en 4 thematische afleveringen. Daarin zoomen we telkens in op ouders van kinderen uit een bepaalde leeftijdscategorie en geven we tips hoe je je kind op die leeftijd veerkrachtig kan laten opgroeien.

Aflevering 1: De geluksdriekhoek – Anne Verlinden

In de eerste aflevering spreken we met Anne Verlinden van Gezond Leven en zoeken we uit wat geluk en veerkracht kunnen zijn, in het algemeen, maar ook heel specifiek als ouder.

Anne vertelt ons alles over de geluksdriehoek en hoe geluk aan het wankelen kan gaan. Zo komen we al snel uit bij veerkracht.

Wil je meer weten over de geluksdriehoek? Neem dan een kijkje op geluksdriehoek.be.


LEES OOK > Tips om het zelfvertrouwen bij je kind te laten groeien

Aflevering 2: Veerkracht bij de allerkleinsten – Niki Vanhamel

In deze aflevering gaan we in gesprek met Niki Vanhamel van Daddycation. We hebben het over wat je als ouder van kindjes tussen 0 en 6 jaar kan doen om je kinderen veerkrachtig te laten opgroeien.

We praten over gevoelens en dat die er mogen zijn, zowel bij kinderen als bij ouders. Veerkracht bij ouders en veerkracht bij die allerkleinsten, daar lijkt toch ook een verband tussen te zijn.

Meer info over Nik Vanhamel vind je op afgestemdopvoeden.be.

Aflevering 3: Veerkracht bij kinderen van lagere schoolleeftijd – Nele De Ganseman

Nele De Ganseman is docente aan Odisee Hogeschool en auteur van het boek Rust.

We praten met haar over veerkracht en groeikracht. Nele geeft concrete tips om samen met je kinderen aan de slag te gaan.

Meer info over Nele De Ganseman en meer visualisatieoefeningen vind je op sprankelcoaching.wordpress.com.

Aflevering 4: Veerkracht bij tieners – Sibille De Clercq

In deze aflevering gaan we in gesprek met Sibille De Clercq van Awel over wat je als ouder van tieners kan doen om de veerkracht bij je kinderen te ondersteunen.

We vertrekken vanuit de vragen en verhalen van de tieners zelf. Bij Awel ervaren ze wat drempels voor tieners kunnen zijn. We hebben het over het puberbrein en hoe je als ouder empathisch kan reageren.

Aflevering 5: Veerkracht bij de kleinkinderen – Bieke Geenen

Bieke Geenen is auteur van het boek Oma en opa zonder stress. Ze vertelt ons wat je als grootouder kan doen om de veerkracht bij je kleinkinderen te ondersteunen.

Als grootouder kan je immers een extra veilig nest creëren voor de kleinkinderen. We hebben het onder andere over hoe je kan omgaan met grote en kleine gevoelens van de kleinkinderen. Wat je als grootouder zegt en doet, doet er echt toe voor je kleinkind.

Meer info over Bieke Geenen vind je op groepspraktijkdynamiek.be of op hoogsensitiefouderschap.be.

LEES OOK > Je grenzen bewaken als grootouder: tips van grootoudercoach Bieke Geenen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/06/2021, laatste update op: 06/06/2023