Tijdens de paasvakantie van 2023 kwamen enkele queer jongeren samen in het museum Dr. Guislain om op hun eigen veilige plek hun verhaal te vertellen en hun werk tot leven te brengen. Dit leidde tot een expo waarin deze jongeren de bezoekers de kans gaven om hun safe(r) space te betreden. Ondertussen ligt de expo al even achter ons, maar om nog extra kracht te geven aan het verhaal van de jongeren werd na afloop een podcast rond safe space(s) gemaakt.

De podcast Safe(r) Space is gemaakt door Mieke Witkamp. Zij laat de jongeren zelf aan het woord en gaat ook te rade bij Marije van Huffelen, die bij Çavaria werkt rond het belang van safe spaces.

Jezelf kunnen zijn

De verhalen van de jongeren vertrekken vanuit hun seksualiteit en genderbeleving. Ze delen hun ervaringen als queer personen in onze maatschappij en benadrukken het belang van veilige plekken waar ze zichzelf kunnen zijn.

We willen vanuit onze seksualiteit en genderbeleving een verhaal vertellen dat trouw blijft aan onze kern. Want veiligheid, empowerment en bevrijding zijn niet optioneel. Het is een noodzaak.

Inke Gieghase, begeleider van de workshops: ‘Ondanks de wetgeving in België zijn queer rechten nog niet verworven. Uitsluiting en geweld zijn er nog steeds. Vandaar het belang van kleine ruimtes waar je volledig jezelf kan zijn zonder weerstand of angst. Helaas kan dit in sommige families, scholen en werkcontexten niet.’

Luister naar de podcast en duik mee in de wereld van onze queer jongeren. Je ontdekt zo misschien zaken die je nog niet wist.

 

Onze andere podcasts

LEES OOK > Mentale gezondheid bij tieners: tips van Lex en Miel

Openingsfeest bij de expo ‘Safe(r) Space’ op zondag 25 juni in het Museum Dr. GuislainOpeningsfeest bij de expo ‘Safe(r) Space’ op zondag 25 juni in het Museum Dr. Guislain

 

 

 

 

 

 

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/11/2023, laatste update op: 04/03/2024