Een nieuw samengesteld gezin is anders dan een traditioneel gezin. Er komen twee gezinnen bij elkaar, en er moet heel wat opnieuw ontdekt en opgebouwd worden. Het begin van dit alles is de liefde tussen jou en je partner. Hoe moeilijk het soms ook lijkt, tijd met jullie tweetjes is belangrijk. Het geeft energie en zuurstof!
Relatie in een nieuw samengesteld gezin
Dat het leven in een nieuw samengesteld gezin complex kan zijn, moeten we ouders en plusouders niet vertellen. Er worden thuis zoveel ballen in de lucht gehouden.
‘Toch is het belangrijk om jullie relatie centraal te zetten en genoeg tijd vrij te maken voor de liefde. En ook om samen bewust met de uitdagingen van deze gezinsvorm om te gaan’, vertelt Cindy Schepers, relatietherapeute en zelf ook plusmama.
In haar praktijk begeleidt ze dagelijks samengestelde koppels in de zoektocht naar meer rust en een betere balans.
Hoe maak je meer tijd voor elkaar?
‘Hoe stop je met roken? Door te stoppen met roken. Hoe maak je meer tijd? Door tijd te maken’, antwoordt de therapeute.
‘Haal jullie agenda’s erbij en plan tijd voor jullie twee. Als er veel kinderen zijn en de weekregelingen niet overeenkomen, is dat een uitdaging.
Sommige ouders vinden het ook moeilijk om de kostbare tijd die ze met hun kinderen hebben op te offeren.
Toch is het zo belangrijk om samen met je partner iets leuks te plannen. Jullie hebben voor elkaar gekozen en dat gevoel moet je onderhouden. Het gevoel dat jullie relatie belangrijk is, geeft energie en zuurstof.’
LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’
Kinderen en/of partner
‘Probeer vooral niet in de discussie te belanden wat er op de eerste plaats komt: kinderen of tijd met je partner? Daar rijd je je sowieso in vast.
Die twee relaties zijn even belangrijk en het is een kunst ervoor te zorgen dat die twee ook naast elkaar kunnen blijven bestaan. Daar zit de grote uitdaging in.
En dat is niet vanzelfsprekend. Jullie zijn geen traditioneel kerngezin, en zullen dat ook nooit worden. Het is onmogelijk om met een schone lei te starten, en het is ook helemaal anders dan in je vorige relatie, toen er misschien nog geen kinderen waren.
Een reality check, maar dat aanvaarden is voor veel koppels een heel grote stap.’
Ritueeltjes die van jullie zijn
Met kinderen in huis die niet van jullie twee samen zijn, voelen veel koppels zich geremd om thuis romantisch te doen. ‘Bij sommige kinderen ligt dat inderdaad gevoelig’, legt de therapeute uit.
‘Bij sommige ouders trouwens ook. Die voelen zich vaak schuldig. Voor partners die geen kinderen hebben, kan dit dan weer heel onwennig aanvoelen.
Het is belangrijk om te polsen hoe het voor de kinderen voelt, maar dat wil niet zeggen dat er thuis geen liefde mag zijn of getoond mag worden. Jullie mogen thuis een kus geven, eens met jullie twee een wandeling maken of ‘s avonds in bed wat tijd maken voor elkaar.
Zorg dat je een paar ritueeltjes hebt die echt van jullie zijn. Kleine dingen. Samen een glas wijn drinken bijvoorbeeld. Of ben je bij je partner ingetrokken? Geef dan de slaapkamer een make-over.’
LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel
Begrip voor elkaar
‘Het mooiste wat je trouwens voor je partner kan doen is begrip opbrengen. Je partner beleeft de situatie op een heel andere manier dan jij: voor de ene gaat het om het eigen kind, voor de andere om het pluskind. Logisch dus dat jullie dat allebei anders ervaren. Die dingen mogen bespreekbaar zijn.
Leren zien en begrijpen hoe het voor de andere is, is een van de mooiste en beste dingen die je kan doen voor je relatie.’
Even met twee
‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar’. Herkenbaar? Je bent niet alleen! Daarom wilen we jullie als koppel een hart onder de riem steken. Door aandacht te hebben voor de vele kleine momentjes.
In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 02/03/2021, laatste update op: 16/08/2023Tags: nieuw samengesteld gezin