Meehelpen in het huishouden: peuters en kleuters vinden het vaak geweldig. Maar als ze ouder worden, verandert dat vaak. Probeer maar eens iets gedaan te krijgen van een futloze of nukkige puber… Voor een beloning valt er wel sneller iets te regelen. Maar je kind betalen voor huishoudelijke klusjes, is dat wel een goed idee?
Ieder doet zijn deel
Toegegeven, peuters en kleuters zijn niet altijd een even grote hulp in het huishouden (lees: je hebt er eigenlijk vaak meer werk door). Maar ze willen wel graag helpen, leren, en tonen wat ze kunnen. Jammer genoeg blijft dat mooie liedje vaak niet duren.
Wanneer ze ouder worden, kan er ook al eens danig ‘geprotesteerd’ worden. Toch horen kleine klusjes nu eenmaal bij de dagelijkse opvoeding. Misschien heb je bijvoorbeeld afgesproken dat je kind altijd de tafel dekt of afruimt, en speelgoed opruimt na het spelen.
Het is eigenlijk niet meer dan normaal dat iedereen in het gezin zijn steentje bijdraagt in het huishouden. Maar als je moet trekken en sleuren om de klus geklaard te krijgen, kun je daar als ouder behoorlijk moedeloos van worden. Je kind betalen voor huishoudelijke klusjes dan maar?
LEES OOK > Gouden tips voor je je kind laat meehelpen in het huishouden
(On)betaald werk
Toch is dat geen goed idee. Uiteraard krijg je zo wel sneller gedaan wat moet gebeuren, maar telkens je kind moet afdrogen, stofzuigen of de was ophangen een centje geven: je doet het beter niet. Op den duur zit je in een situatie waarin het moeilijk wordt iets van je kind te vragen zonder daarvoor te betalen.
Vraag je ze om iets extra te doen, wat bovenop de dagelijkse klusjes komt, dan kun je daar natuurlijk wel iets tegenover zetten. Maar ook dan hoeft er niet per se geld aan te pas te komen. Kiezen wat er die avond op het menu staat, samen een uitstap doen, een filmpje kijken – een beloning kan heel wat vormen aannemen.
LEES OOK > Wat kunnen tieners doen in het huishouden
De waarde van geld
‘Door je kind te betalen voor huishoudelijke klusjes, leren ze wel de waarde van geld’, hoor je sommige ouders zeggen. ‘Het past in de financiële opvoeding.’ Maar dat klopt niet.
Een goede financiële opvoeding draait niet zozeer rond het ‘zorgen voor een inkomen’, door je kind geld toe te stoppen en te betalen voor klusjes. Wil je dat je kind verstandig met geld leert omgaan, dan is het belangrijker om te praten over wat dingen kosten, hoe je geld besteedt, en hoe je kunt besparen.
En daar kun je al mee beginnen als de kinderen nog heel klein zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat elektriciteit veel geld kost, en je kind dus het licht uit moet doen.
LEES OOK > Hoe leer je 6- tot 12-jarigen omgaan met geld?
Broodjes en B-merken
Praat dus van jongs af aan over geld. Bespreek waarom je bepaalde keuzes maakt, en welke opties er zijn. Waarom neem je boterhammen mee en koop je niet elke dag een broodje? Waarom kies je voor een B-merk in de supermarkt? En leg bijvoorbeeld uit hoeveel voordeel je hebt als je tweedehands koopt.
Het hoeft overigens echt niet altijd over besparen en bezuinigen te gaan. Het gaat vooral over het maken van keuzes bij het uitgeven van het geld.
Ook als je student al enkele jaren een studentenjob heeft, blijft het een goed idee om de vinger aan de pols te houden. Ga in gesprek: waarvoor dient het geld en hoeveel heeft die gespaard?
Zo bewijs je hen een grotere dienst dan door je kind te betalen voor huishoudelijke klusjes. En vergeet niet: ook een oprecht compliment kan wonderen doen.
LEES OOK > Leer je kind van jongs af omgaan met geld op een speelse manier
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.