De meeste grootouders genieten van hun kleinkinderen. Maar er zijn ook grootouders die – tot hun groot verdriet – geen contact meer hebben met hun kleinkinderen. Bijvoorbeeld omdat schoondochter of –zoon, na een relatiebreuk alle banden met de familie van de ex-partner radicaal doorknipte. Geen contact meer, ook niet tussen kleinkinderen en grootouders. Wie zijn kleinkind niet meer mag zien, zit vaak met de handen in het haar. Een neutrale bezoekruimte kan het contact helpen herstellen, zo getuigen ook Monique en Paul.

Tibo (9) en Marta (7) waren jarenlang na school en in de vakantie bij oma Monique en opa Paul. Mama of papa kwam hen daar na het werk ophalen. Maar toen de relatie tussen de zoon en de schoondochter van Monique en Paul stuk liep, veranderde dat. Voor de schoondochter deugden ook oma en opa niet meer. Tibo en Marta mochten van de ene dag op de andere niet meer gaan.

Naar de rechtbank

Pogingen om het contact te herstellen, lukten niet. Monique en Paul stapten ten einde raad naar de rechtbank. Die verplichtte de mama om Tibo en Marta naar een neutrale bezoekruimte te brengen waar Monique en Paul hen konden ontmoeten. Tibo en Marta gingen aanvankelijk met tegenzin, mama vertelde immers dat oma en opa slecht waren. Maar beetje bij beetje werd het contact hersteld.

LEES OOK > Kan ik mijn kleinkinderen blijven zien als hun ouders scheiden?

Voor ouders en grootouders

Overal in Vlaanderen zijn er Bezoekruimten, georganiseerd door een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Zij houden zich aan de regels van geheimhouding van cliënteninfo die gelden binnen het welzijnswerk.

In Antwerpen, Leuven en Brugge is er ook een Bezoekruimte van Het Huis. Het Huis is een zelfstandige organisatie die verslagen maakt van de ontmoetingen en gesprekken in de Bezoekruimte voor de rechter.

‘Die informatie geeft de rechter een beter zicht op de relaties en hoe die evolueren’, zegt Rita Hey, oprichtster van Het Huis. Het doel is in alle Bezoekruimten hetzelfde: het contact herstellen. Overal kunnen zowel ouders als grootouders terecht.

Opstoken

‘Ouders gaan soms ver in het opstoken van kinderen’, vertelt Rita Hey. ‘Verjaardagskaartjes weggooien bijvoorbeeld en zeggen: “oma heeft niet eens aan jouw verjaardag gedacht”. Grootouders krijgen niet de kans om de kinderen te vertellen dat zij geen kant kiezen en dat ze hen nog altijd even graag zien.’

LEES OOK > De rol van grootouders bij een scheiding: ‘Grootouders spelen belangrijke rol bij verwerkingsproces’

Een fijn moment samen

Wat gebeurt er nadat een rechter oplegt dat de kinderen naar een Bezoekruimte moeten? Rita Hey: ‘Eerst hebben we een gesprek met alle volwassenen afzonderlijk. Als de kinderen oud genoeg zijn, praten we ook met hen.’

Dan volgt een eerste contact in de Bezoekruimte. ‘Er wordt niet gesproken over de moeilijke situatie, het gaat om een fijn moment samen. Uno spelen is een succesformule. De kinderen zijn blij dat hen niets gevraagd wordt en we dringen er bij grootouders op aan niet te tonen hoeveel verdriet ze hebben.’

Kleinkinderen thuis ontvangen

‘Na een reeks contacten in de Bezoekruimte kan de rechter beslissen dat de grootouders de kinderen thuis mogen ontvangen. Ouders moeten zich daaraan houden. We volgen dat verder op om te bewaken dat grootouders de kinderen niet in het conflict betrekken en hen ook niets vragen over de situatie thuis.’

Er is niet alleen nood aan de Bezoekruimte, het werkt ook nog eens enorm goed: in 70 procent van de begeleidingen lukt het om de relatie te herstellen.

LEES OOK > Verandert de relatie met de kleinkinderen na een scheiding?

Haven van rust

‘Dat is in het belang van grootouders én kleinkinderen. Als er voorheen een band was, is het heel verwarrend voor kinderen als die mensen ineens als boeman worden afgeschilderd. Grootouders die zich buiten het conflict houden, kunnen in een (v)echtscheiding ook een stabiele haven van rust zijn.’

Kleinkind in twee huizen

Dit artikel kadert het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’. Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd.

Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen, informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen. In dit dossier brengen we tips voor steun en begeleiding samen, voor jezelf, voor je kind én voor je kleinkind(eren).

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/07/2019, laatste update op: 07/02/2023

Tags: