Mijn ex-man en ik hebben fifty-fifty co-ouderschap. De eerste dag na de wissel zijn er altijd conflicten met de kleuter van 2,5 jaar. Op die wisseldag komen ook de kinderen van mijn nieuwe partner terug bij ons. We hebben er elk twee, dus dan zijn er ineens vier kinderen. Hebben jullie tips om de conflicten en de ruzies na de wisseldag te verminderen of te vermijden?

Conflicten na de wisseldag zijn niet zo vreemd. Bij veranderingen in een gezin moet een nieuw evenwicht gevonden worden. Vergelijk het met een mobiel boven het bed van een baby: als één figuurtje ontbreekt, hangt de mobiel niet meer recht en draait het moeilijker. Bij echtscheiding met fifty-fifty co-ouderschap gebeurt dit elke week.

De wekelijkse wissel betekent telkens opnieuw aanpassen, voor iedereen. Wie de jongste is in het ene gezin, is dat in het andere gezin misschien niet meer, kamers worden elders wel en daar weet niet gedeeld, de ochtend- en avondrituelen verlopen anders. Begrijpelijk dat er de eerste dag conflicten zijn, zeker met een kleuter.

Hoe pak je de wisseldag aan?

Een 2,5-jarige ontdekt zijn ik-je en probeert zijn wil op te dringen. Je kind kan nog niet duidelijk verwoorden wat hij voelt en denkt. Verdriet, boosheid en frustratie worden geuit via het gedrag.

Duidelijkheid is voor kleuters heel belangrijk, zeker als ze te maken krijgen met zoveel veranderingen. Het geeft een kleuter rust als hij of zij weet wanneer het tijd is voor de ene ouder en wanneer het tijd is voor de andere, bijvoorbeeld door een weekkalender met prenten.

Het lievelingskostje klaarmaken op die wisseldag zendt het signaal: ‘Fijn dat je er weer bent’.

Vergeet niet dat je kind nu de aandacht moet delen met drie andere kinderen. Misschien is het wat druk in het gezin? Misschien heeft je kind nood aan een eigen plekje om te spelen of eigen spulletjes te zetten. Of gewoon om te wennen.

LEES OOK > Na de scheiding: hoe de wisseldag vlot laten verlopen bij kleuters

Bron van conflict

Probeer te ontdekken hoe de conflicten ontstaan. Kan je een factor wegnemen of aanpakken?

Bedenk creatieve oplossingen en betrek er ook de andere kinderen bij.

  • Hoe voelen zij zich als hun broertje of zusje erbij komt?
  • Wat vinden zij lastig en wat zouden ze anders willen?
  • Wat kan hen helpen om de overgang aangenamer te maken?

Praten & luisteren

Veel met de kinderen praten en naar hen luisteren, is de beste raad die we kunnen geven. Echtscheiding, co-ouderschap, samenwonen met een nieuwe partner, is voor ouders én kinderen niet gemakkelijk.

Het vraagt tijd. Gun jezelf en het hele gezin die tijd.

De conflicten zullen niet van vandaag op morgen verdwijnen, maar als kinderen zich gehoord en gewaardeerd voelen, komt het wel goed.

LEES OOK > Wat is een goede verblijfsregeling voor kinderen?

Dit artikel verscheen eerder in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 20/10/2018, laatste update op: 27/06/2022

Tags: ,