Als een koppel uit elkaar gaat, heeft dat niet enkel impact op het gezin, maar op de hele familie. Ook voor grootouders valt een stukje familie weg, en ze zijn vaak bang hun kleinkinderen te verliezen. Tegelijk hebben ze geen stem in de situatie, ze staan machteloos. Verandert de relatie met de kleinkinderen na een scheiding?

Het slechte nieuws is dat de vrees de kleinkinderen minder te zien waarheid wordt voor een deel van de grootouders, zo blijkt uit onderzoek. Grootouders langs papa’s kant zien de kleinkinderen minder na een scheiding dan grootouders aan mama’s kant, tenzij voor co-ouderschap wordt gekozen. Dat zou erop wijzen dat gescheiden papa’s meer dan vroeger beroep doen op hun ouders om de zorg van de kinderen te kunnen dragen.

Extra opvang

In onze grootouderbevraging bleek de meerderheid van de grootouders net meer contact te hebben met de kleinkinderen na de scheiding. Mogelijke oorzaak is dat grootouders in die nieuwe éénoudergezinnen ingeschakeld worden om de combinatie arbeid en zorg haalbaar te maken of te houden, maar evenzeer voor emotionele ondersteuning.

Probleem hierbij is dat de gezondheid van de grootouders de extra zorg niet altijd toelaat of het eigen sociaal leven in het gedrang komt. Afspraken zijn dus nodig.

LEES OOK > De rol van grootouders bij een scheiding: ‘Grootouders spelen belangrijke rol bij verwerkingsproces’

Alles verandert

Sowieso zal de relatie met de kleinkinderen veranderen na een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding. Grootouders geven steun aan hun kinderen en kleinkinderen en zullen minder snel het conflict opzoeken.

Voor de kleinkinderen spelen grootouders een grote rol tijdens een turbulente periode. Ze zijn de stabiliteit, de continuïteit, de rust die ze thuis (tijdelijk) niet meer hebben. Grootouders bieden een luisterend oor of afleiding van de thuissituatie.

Niet dat het altijd gemakkelijk is: de kinderen zijn boos of verdrietig, soms opstandig. Ze moeten door veel veranderingen en daar kan niet iedereen even goed mee om. Het is ook belangrijk om in te zien dat de loyaliteit van het kind in eerste plaats bij de ouders ligt.

Wat als je je kleinkinderen niet meer ziet?

Het goede nieuws is dat je als grootouders wel degelijk recht hebt om je kleinkinderen te zien en een relatie met hen op te bouwen, ook na een scheiding. Om het af te dwingen moet je al via een rechtbank gaan. Deze weg kan conflicten nog erger maken en wordt daarom meestal afgeraden.

Bemiddeling kan een uitweg bieden. Belangrijk is te beseffen dat het belang van het kind voorop staat. Bezoekrecht zal enkel worden toegestaan als het kind het wil en/of het kind niet in een moeilijke positie brengt.

Contact blijven zoeken, kaartjes sturen voor verjaardagen of examens kan wel en zal, ten minste op termijn, waarschijnlijk wel geapprecieerd worden.

LEES OOK > En dan plots zie je je kleinkinderen weer, na jaren verbroken contact

Kleinkind in twee huizen

Het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’ kwam er omdat we als Gezinsbond merkten dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd. Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen, informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen. In dit dossier brengen we tips voor steun en begeleiding samen, voor jezelf, voor je kind én voor je kleinkind(eren).

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/02/2017, laatste update op: 01/02/2023

Tags: