Een scheiding treft meer dan het kerngezin. Ook als ouder van het scheidende kind ben je betrokken partij. Er zijn vragen, onzekerheden, veranderingen… waar kan je terecht voor betrouwbare informatie als je kind gaat scheiden?

Diensten van de Gezinsbond bij scheiding

Sociaal-juridische dienst

Familiale, sociale of materiële vragen en problemen worden behandeld door het sociaal-juridische team van de Gezinsbond. Deze dienstverlening is exclusief voor leden en gratis!

Onderhoudsgeld berekenen

De onderhoudsgeldcalculator berekent op een rechtvaardige onderhoudsbijdrage of alimentatiegeld. Bepaal de kosten van je kind volgens leeftijd en inkomsten, en bereken ook de fiscale gevolgen. Een handleiding zet je op weg.

Voor leden kost deze calculator 15 euro, voor niet-leden 30 euro.

Wat met je kleinkind na een scheiding?

Grootouders hebben recht om hun kleinkind te zien, maar gemakkelijk is dit niet altijd. Sommigen lukt het met een onderling akkoord, anderen moeten een bemiddelaar of zelfs de rechtbank inschakelen. Er zijn ook neutrale bezoekruimtes voor wie de kleinkinderen niet meer mag zien.

Lees in het dossier ‘Kleinkind in 2 huizen‘ meer over hoe je kleinkinderen kan begeleiden bij een scheiding.

Advies over scheiden

Centra Algemeen Welzijnswerk

Deze centra (CAW) kunnen adviseren bij vragen over de procedures die horen bij een echtscheiding, zoals een familiaal bemiddelaar.

Scheidingsconsulenten (Pareto)

Over elk aspect van scheiden kunnen de scheidingsconsulenten je (kind) bijstaan: belastingen, ouderschapsplan, de kostprijs, alimentatie en onderhoudsbijdragen, de verdeling van goederen en woning. Consulenten, bemiddelaars, een scheidingsgids en een stappenplan: het is er allemaal.

Tip: leden van de gezinsbond krijgen spaarkorting op de diensten van de Pareto Group

Veelgestelde vragen over scheiding

Op de site Familierecht Vlaanderen vind je de meest voorkomende vragen over echtscheiding, de gevolgen en de rechten.

Waar kunnen de kleinkinderen terecht?

Als grootouder kan je voor het kleinkind een veilige haven samen te midden van de woelige zee die een scheiding is. Ook kan je hen tonen waar zij zelf terecht kunnen voor meer informatie of om hun verhaal te doen.

  • Website Tweehuizen, met een apart luik voor kinderen en jongeren
  • tzitemzo.be: rechten van kinderen uitgelegd. Met een volledige pagina over rechten van kinderen bij scheiding
  • Awel: als je kleinkind wil praten over de scheiding, de gevoelens en wat ze vinden, maar niet willen dat ouders ervan horen, kunnen ze anoniem met Awel bellen (102) of ermee chatten.
  • Jongeren Advies Centrum (JAC) staat ook ter beschikking per mail, chat, telefoon of in een kantoor. JAC is de jongerenafdeling van het CAW.

Kleinkind in twee huizen

Dit artikel kadert het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’. Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd.

Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen, informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen. In dit dossier brengen we tips voor steun en begeleiding samen, voor jezelf, voor je kind én voor je kleinkind(eren).

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/09/2019, laatste update op: 01/06/2023

Tags: