Kinderen vragen nog altijd honderduit over het hoe en waarom van het coronavirus, maar ook van andere ziektes. Deze 4 prentenboeken over de allerkleinste beestjes zijn niet alleen leuk om te lezen, maar geven ook heel veel heldere antwoorden.

We selecteerden vier titels voor nieuwsgierige jonge kinderen.  Boeiend, helder, grappig, prachtig: hier volgt heerlijk (voor)leesvoer.

Op stap met een microbe

Probeer maar eens aan een kleuter uit te leggen wat een microbe is. Want iets wat je niet ziet, is dat er echt wel? Moeilijke opdracht. Maar kijk, ook daar zijn oplossingen voor.

Het interactieve prentenboek Niet aan dit boek likken is een hele hulp. In dit boek woont Microbe Miek. Je kleuter kan haar ‘volgen’ door met zijn vingertje op een cirkel te drukken. Miek springt nu van de cirkel op de vinger en wordt zo meegenomen naar verschillende plekjes in en rond het lichaam.

De eerste stop is een voortand. Daar ontmoet Miek een andere microbe, Cari. Die is net bezig met gaatjes maken, maar ze wil best mee op verkenningstocht.

De twee onzichtbare toeristen zitten nu samen op de vingertop van je peuter. Ze leren nog twee nieuwe vriendjes kennen. Sjaak zit op een T-shirt en Herbert vertoeft gezellig op een stukje huid (de navel).

Uiteindelijk belandt het viertal tevreden terug in het boek. Maar voor hoelang dat zal zijn? Dit boek is leerrijk én grappig, dus hou je klaar voor het enthousiaste verzoek ‘nog een keer!’

(4+), Idan Ben-Barak en Julian Frost (ill.), uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 14,99 euro

Alles over het virus in een gratis boek

Uitgeverijen Gottmer en Nosy Crow bieden een gratis e-book aan met heldere en toegankelijke uitleg over het coronavirus. Wat zijn de gevolgen ervan en wat kunnen we zelf doen om het virus zo veel mogelijk te beperken?

Het boekje werd geschreven met inbreng van medische experts, leraren en kinderpsychologen. Het is dus een betrouwbare bron van zowel praktische als theoretische informatie. De illustraties zijn van niemand minder dan Axel Sheffler, bekend van De Gruffalo.

Hier kan je dit e-book (voor 5+) downloaden.

Nuttige bacteriën en gemene virussen

In het prentenboek Monsterlijke microben bundelde Geert Bouckaert alle interessante vragen over bacteriën en virussen.  Daar valt meer over te ontdekken dan je zou denken.

In vier vlot (voor)leesbare hoofdstukken staan antwoorden op de vragen:

Wat zijn microben en wat doen ze? Hoe verspreiden de monstertjes zich, en hoe ga ik ze te lijf? Waarom blijft het griepvirus de kop opsteken? Welke microben zijn echte moordenaars?

Elk hoofdstuk heeft dan weer andere vragen als subtitel. In het laatste deel vinden we onder de subvraag ‘Wat zijn de gemeenste virussen?’ duidelijke uitleg over het coronavirus.

Als afsluiter staan in het deel ‘Word zelf microbioloog’ opdrachten voor vijf praktische proefjes.

Dit is er eentje van:

4 prentenboeken over minuscule beestjes

Het zal best een uitdaging geweest zijn om dit onderwerp in een voor jonge kinderen begrijpbare taal te brengen.

Het geheel moest dan ook nog eens overzichtelijk zijn, en liefst met verduidelijkende illustraties op kindermaat.

Dat is hier allemaal heel goed gelukt. Geert Bouckaert kon rekenen op de medewerking van professor virologie Marc Van Ranst, en de vele kleurrijke en grappige tekeningen zijn van Sebastiaan Van Doninck.

(8+), Marc Van Ranst, Geert Bouckaert en Sebastiaan Van Doninck (ill.), uitgeverij Lannoo, 14,99 euro

Een boek over jouw lichaam

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners gaat over ons lichaam. Dat is een interessant onderwerp, want dat lichaam zit bijzonder knap in elkaar.

Hoe het precies werkt staat helder en geestig uitgelegd in dit knappe boek. Ook andere boeiende info is erin terug te vinden, bijvoorbeeld hoe we fit en gezond kunnen blijven.

In een hoofdstuk met de veelzeggende titel ‘Alarm Alarm Alarm Alarm Alarm Alarm Alarm!!!’ lezen we hoe ons lichaam geteisterd kan worden door een inval van virussen. De schrijver legt uit waarom virussen ninja-robot-zombies zijn. Wie wil daar nu niet meer over weten?

Floor Rieder maakte de prachtige illustraties. Dit is er een, uit het hoofdstuk over de virusaanval:

Foto: Floor Rieder

En wat vinden jullie van de cover van dit weetjesboek? Wat je daar ziet zijn geen plantjes en bloemen… Kijk maar eens goed.

(9+) Jan Paul Schutten en Floor Rieder (illustr.), uitgeverij Gottmer, 27,99 euro

Lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 11/05/2020, laatste update op: 14/06/2022

Tags: