Ook als je kind zelf leert lezen, is het raadzaam om te blijven voorlezen. Beginnende lezertjes vinden die eerste teksten vaak helemaal niet zo boeiend. Ze genieten nog volop van het luisteren naar andere, spannende verhalen. Dat motiveert hen om zelf goed te kunnen lezen.

Maar ook voor kinderen die al vlot lezen zijn voorleesmomenten nog warm aanbevolen. Door variatie te brengen in genres en thema’s, vergroot je hun literaire bagage.

Het kan hen aanzetten om zelf nog andere werken van die auteur of dat onderwerp te willen ontdekken. Kortom: zien lezen doet lezen en geeft meer kans op groeiend leesplezier.

In 2020 staat de Voorleesweek in het teken van ouderbetrokkenheid. Als ouder ben je immers de belangrijkste schakel in de leesopvoeding van je kind. Je krijgt natuurlijk wel hulp van leerkrachten en kinderverzorgers, ook de bib helpt je. Want ‘Lezers maak je samen’, zo luidt het motto.

Blijven voorlezen met onze favoriete boeken

Letterbende

Letterbende - voorleesboek

Na een storm in de jungle slingeren er overal vreemde vormen rond. Aap heeft er geen idee van wat die dingen kunnen zijn. Papegaai weet het wel: het zijn allemaal letters.

Blijkbaar zijn sommige dieren een letter kwijt. Aap en papegaai zoeken samen uit welke dieren dat kunnen zijn. Misschien de alvis? Of de leermuis?

Dit grappig voorleesverhaal is een vrolijke smaakmaker voor het leren lezen. De kleurrijke illustraties zijn ook zoekplaatjes. Spelenderwijs en met een grote glimlach kennismaken met letters: super is dat!

Ursula Poznanski en Sabine Büchner (ill.), Kluitman (6+)

Hoe ik de vissen leerde vliegen

Hoe ik de vissen leerde vliegen - voorleesboek

Met plezier leren lezen is de sleutel tot leesgoesting hebben en houden. Dat is het principe van de boekjes in de reeks Tijgerlezen.

En wat heb je hiervoor nodig? Spannende verhalen met een flinke dosis humor, want dat is wat kinderen graag willen lezen.

In de Tijgerlezenboeken is voor elke moeilijkheidsgraad wel een titel te vinden. Kiest jouw kind toch net een verhaal dat nog wat moeilijk is? Geen probleem: voorlezen is hier een gezellige tussenoplossing.

In  Hoe ik de vissen leerde vliegen vertelt Ulf over zijn twee opa’s. Hij legt uit waarom de ene opa boos werd op hem.

En dat Ulf daarna als straf allemaal klusjes moest doen, zoals houtblokken stapelen, de tuinbank schilderen, aardappels rooien.

Maar gelukkig kwam toen, net op het goede moment, zijn andere opa op bezoek.

Sterk en bijzonder amusant verhaal van Ulf Stark, met leuke illustraties van Lars Deltrap. En alweer een knappe vertaling door Edward van de Vendel.

Ulf Stark, Lars Deltrap (ill.) en Edward Van de Vendel (vertaling), Querido (7+)

LEES OOK > 4 prentenboeken over minuscule beestjes

Russische sprookjes

Russische sprookjes - voorleesboek

Topillustrator Thé Tjong-Khing is ook meesterlijk in sprookjes schrijven. Dat bewees hij al eerder met de titels in de reeks ‘De sprookjesverteller’.

Ditmaal brengt hij veertien Russische sprookjes, zoals De boef die minister werd, De boskoning Och, De vuurvogel, De duif in het bos…

Het zijn een voor een spannende verhalen, die ook nog grappig en/of een beetje griezelig zijn. Dat hoort zo in een sprookje, en ook dat het allemaal wel weer goed komt.

De vele prachtige tekeningen prikkelen de verbeelding. Samen met de tekst maken ze de sprookjes heel levendig. Dit is een knap (voor)leesboek, eentje van de bovenste boekenplank.

Thé Tjong-Khing, De sprookjesverteller – Russische sprookjes, Gottmer (6+)

De wilde robot

De wilde robot - voorleesboek

Een volgeladen vrachtschip komt in moeilijkheden als er een orkaan opsteekt. Het schip zinkt en de kratten slaan te pletter tegen de rotsen van een onbewoond eiland.

Behalve de allerlaatste krat. Die spoelt aan en de inhoud blijkt nog heel: even later stapt robot Roz de wereld in. Ze begrijpt niet wat haar overkomt, trekt op verkenning en belandt in de wildernis…

Daar ontmoet ze verschillende dieren, die haar eerst voor een monster aanzien. Maar Roz past zich aan en leert de dierentaal. Als ze een heldendaad verricht, wint ze het vertrouwen van de dieren.

Roz adopteert zelfs een gansje en wordt een zorgzame moeder. Tot er op een ochtend indringers opdagen. Die zijn op zoek naar Roz…

In korte hoofdstukjes en vlot leesbare zinnen drijft de schrijver de spanning op. Dat maakt het meteen perfect (voor)leesbaar.

Oud of jong, je kan niet anders dan de sympathieke en behulpzame robot in je hart sluiten.

Peter Brown, Querido (10+)

LEES OOK > Kunst in kinderboeken: 5 boekentips voor peuters en kleuters

Homme en het noodgeval

Homme en het noodgeval - voorleesboek

Homme vindt klasgenote Pien maar een rare meid. Hij kan dan ook niet lachen wanneer zijn moeder aankondigt dat Pien een tijdje bij hen thuis komt logeren.

Tot overmaat van ramp krijgt ze Hommes zijn kamer nog ook. Hij begrijpt het niet helemaal. Waarom moet Pien nu per se hier komen wonen? En hoe zit dat met die moeder van Pien?

Gelukkig kan hij voor steun en goede raad terecht bij zijn goede vriend Kees, de fietsenmaker. Homme besluit om het allemaal zelf uit te zoeken, want hij wil zo snel mogelijk zijn vroegere leventje terug.

Hartverwarmend en een goed inleefbaar verhaal, waarin duidelijk wordt dat niet ieder kind het even makkelijk heeft.

Na elk hoofdstuk volgt een kort gedichtje van Pien, noem het maar ‘doordenkertjes’. Pas op einde van het verhaal verneem je waar Pien haar inspiratie voor die mooie stukjes poëzie heeft gehaald.  Dat is heel origineel bedacht!

Annejan Mieras en Linde Faas (ill.), Lemniscaat (9+)

De wortels van de wereld

De wortels van de wereld - voorleesboek

Robin werkt in een sloopwerf. Hij haalt er onderdelen uit elkaar, dag in dag uit. Daar is hij heel goed in, want hij heeft een bijzondere gave. Niemand weet dit, en dat is maar best ook.

Steeds meer heeft hij droombeelden van groene koepels, en van een meisje dat hij ooit heeft ontmoet. Hij verlaat het dorp, op zoek naar antwoorden.

Op een andere plek trekt Reya weg uit de serres. Daar is immers een vreemdeling het glazen plantenpaleis binnengedrongen.

De bewaarder van de serres, Mendel, is in gevaar. Reya wil hulp zoeken en onderneemt een zware tocht.

Dit verhaal is een vervolg op De serres van Mendel, en het is een goed idee om dat boek eerst (voor) te lezen. Dan ben je sneller mee met dit nieuwe, spannende avontuur van Reya en Robin.

De vlot leesbare teksten roepen een sprookjesachtige sfeer op. Dit wordt nog versterkt door de vele prachtige prenten. Echte juweeltjes zijn dat.

Kirstin Vanlierde & Jurgen Walschot (ill.), Van Halewyck (voorlezen vanaf 9+, zelf lezen vanaf 11+).

Zijn er nog vragen?

Zijn er nog vragen - voorleesboek

Filosoof Ignaas Devisch had inspirerende gesprekken met kinderen over grote levensvragen, zoals Waarom doen mensen elkaar pijn? Waarom is de wereld onrechtvaardig? Wat is de zin van het leven?

Hij verwerkte die filosoferende momenten tot een boeiend verhaal, waarin een groepje van zes jongeren op zoek gaat naar antwoorden.

Absolute aanrader voor alle nieuwsgierige kinderen én hun ouders.

Ignaas Devisch, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts (voorlezen vanaf 8+, zelf lezen vanaf 10+).

Lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/11/2020, laatste update op: 22/01/2021

Tags: