Kinderen weten al heel snel hoe ze een tablet of smartphone moeten gebruiken en als ouder wil je dan wel even zeker zijn dat die kinderen niet per ongeluk op guns, sex and violence uitkomen. Dat vat het zowat samen. Er bestaan verschillende opties om een tablet kidsproof te maken. Een overzicht!

Ouderlijk toezicht

Het is misschien zo voor de hand liggend dat we deze optie vergeten: zelf meekijken met je kind of in de buurt zijn van je kind dat gebruik maakt van de tablet of smartphone. Zelfs met een half oog op het scherm kan je af en toe checken of er geen ongewenste inhoud op het scherm verdwijnt. Je moet niet constant over de schouder mee loeren, maar door die sporadische check weet je wel of je moet ingrijpen of niet.

Het zoeken naar verantwoorde en geschikte content is een rol van jou als ouder, dus stel eerst alles in vooraleer je je kind(eren) loslaat op de tablet. Maak daarna afspraken. Ken ook je kind: wat voor het ene kan, lukt misschien niet bij het andere. Probeer je kind steeds op hetzelfde toestel te laten gaan. Als je kind bij grootouders ook op de tablet mag, probeer ook daar dan eerst de tablet goed in te stellen en ook de grootouders erbij te betrekken.

LEES OOK > Hoe de privacy van je kind beschermen?

Pincode

Elke tablet of smartphone kan je beveiligen met een pincode of toegangscode, zodat het toestel onbruikbaar is wanneer de gebruiker die code niet kent. Lees: zodat je kind niet zomaar je tablet of smartphone kan gebruiken wanneer jij even niet oplet. iOS heeft de functie ‘begeleide toegang’ en Samsung heeft ‘Kids Mode’. Daarmee kunnen kinderen enkel met de juiste pincode apps verlaten en openen. Hoe? instellingen > toegankelijkheid > optie ‘begeleide toegang’ kiezen.

Datalimieten

Er is vast al veel kwaad geschied of toch al veel data verbruikt tegen de tijd dat je kind de hele beschikbare databundel opgebruikt heeft. Door een dataplafond in te stellen, zorg je ervoor dat die uiterste limiet niet bereikt wordt. Check ‘datagebruik’ op je toestel om de limiet aan te passen.

Beperkingen

Ongeacht welk soort toestel je gebruikt (iOs of Android), er zijn altijd opties om dat gebruik te beperken voor je kind. Een overzichtje:

iOs

Onder de instelling ‘schermtijd’ kan je verschillende beperkingen configureren. Je kan de toegang voor apps naar keuze in-en uitschakelen, in app-aankopen blokkeren (dat wil zeggen dat er geen apps gedownload kunnen worden waarbij er later betaald moet worden. Een alternatief daarvoor is een pincode instellen voor aankopen), je kan een leeftijdsgrens instellen voor websites, films, boeken en apps en je kan de toegang tot expliciete content beperken.

Android

Door een beperkt profiel aan te maken voor je kind kan je op een Android-toestel gelijkaardige beperkingen instellen als bij iOs. Met de Google Family Link-app stel je vervolgens ouderlijk toezicht in.

LEES OOK > De eerste smartphone voor je kind: waar let je op?

Apps

Er bestaan heel handige apps om je toestel kindveilig te maken.

Kids Place

Met deze app kan je je scherm, telefoonboek en je gesprekken vergrendelen. Handig, want jouw kind zou niet de eerste zijn die in jouw naam per ongeluk berichtjes stuurt naar andere contacten. Verder kan je je hele toestel blokkeren, behalve voor apps die je kind wel mag gebruiken. Ondertussen worden jouw inkomende telefoongesprekken en berichten geblokkeerd, zodat daar ook niets kan mislopen. Kids Place is gratis, maar wel enkel beschikbaar voor Android.

Family Time

Met de gratis versie van deze app kan je al enkele features gebruiken, maar met het volledige pakket kan je helemaal loos gaan: je kan tijdslimieten instellen, kiezen naar welke sites er gesurft mag worden, een bericht ontvangen wanneer je kind met smartphone een op bepaalde locatie arriveert of vertrekt en je kind kan een SOS-berichtje sturen in geval van nood. Het is bijna alles in één app. Deze app is beschikbaar voor Android en iOs.

Op veiligonline.be vind je nog meer tips en handvaten. Neem zeker eens een kijkje. We organiseren geregeld ook webinars rond schermtijd en mediaopvoeding.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/04/2024, laatste update op: 11/04/2024

Tags: ,