Sociale media en kinderen: het lijkt wel de perfecte match. Maak jij je als ouder soms zorgen over de tijd die je kind doorbrengt voor dat scherm? Wij geven je 5 handvaten om ermee om te gaan.

1. Als ouder ben je de vertrouwenspersoon

Het is heel normaal dat je kinderen sociale media (intensief) willen gebruiken; het maakt nu eenmaal deel uit van hun leefwereld. Ze houden zo contact met hun vrienden, kunnen zichzelf uitdrukken en ontwikkelen hun persoonlijkheid.

Probeer vanuit dat oogpunt te vertrekken wanneer je praat met je kinderen over sociale media en ga met hen in dialoog in plaats van plots heel streng uit de hoek te komen.

LEES OOK > Tieners en sociale media: 3 tips van Jitske Van de Veire

Een open vertrouwensrelatie zorgt ervoor dat ze naar jou zullen komen als ze problemen tegenkomen of iets niet helemaal vertrouwen.

2. Jonge kinderen? Maak samen hun profiel aan

Als je jonge kinderen hebt, is het een goed idee om hun profiel op sociale media samen aan te maken. Doorloop alles met je kind en leg uit hoe het werkt. Waar klik je best niet op? Waarvoor moet je opletten?

Stel samen de privacy-instellingen in en zorg dat je kind begrijpt waarom je dat zo doet. Je kunt ook afspraken maken over wat je kind online mag posten.

LEES OOK > Schermtijd bij jonge gezinnen: ‘Onze kinderen worden soms in dat scherm gezogen’

Welke soorten foto’s zijn oké en welke niet en waarom? Welke gevolgen kan het bijvoorbeeld hebben als je een foto in bikini post of een foto waarop je adres zichtbaar is?

3. Leer je kind om kritisch na te denken

Het is belangrijk dat je kind begrijpt dat als hij/zij iets post op sociale media, die foto of tekst blijft voortbestaan op het internet.

Dat kan later gevolgen hebben als de post verkeerd begrepen wordt bijvoorbeeld. Iets kan grappig bedoeld zijn, maar volledig uit zijn context gehaald worden.

Eens de post online is, valt die moeilijk te verwijderen, zeker als iemand er een screenshot van genomen heeft en die doorstuurde. Voorzichtig zijn, is dus de boodschap.

4. Balans tussen sociale media en het echte leven

Oudere kinderen voelen vaak meer druk om op een bepaalde manier online aanwezig te zijn. ‘Likes’ worden zo een soort van zelfbevestiging, maar kunnen echte zelfwaarde niet vervangen.

Kinderen bouwen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde grotendeels thuis op, door veel bevestiging te krijgen en in een veilige omgeving op te groeien.

LEES OOK > Help, hoe maak je afspraken over schermtijd?

Als ouder is het dus heel belangrijk om je kind op tijd en stond te betrekken bij offline activiteiten met het gezin en die vertrouwensrelatie te voeden door open te communiceren.

Daarnaast ontwikkelen kinderen zich ook door met leeftijdsgenoten af te spreken ‘in het echt’, te sporten, lezen, spelen …

5. Wees waakzaam als je kind enkel nog oog heeft voor het scherm

Uit cijfers van Apestaartjaren blijkt dat minder dan 2% van de jongeren een echte online verslaving heeft.

Zo’n verslaving herken je aan: vrijwel enkel aandacht voor internet, gamen, sociale media en geen andere interesses meer, slechte schoolresultaten, niet willen opstaan …

Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Door de lockdown is het schermgebruik bij kinderen sowieso gestegen.

Nu kun je helpen om dat gedrag wat te normaliseren door zelf het goede voorbeeld te geven en samen de ontspanningsmogelijkheden die wegvielen, weer op te pakken.

Veilig Online

Meer weten? Bekijk zeker de webinar (kinderen of jongeren) over sociale media van Veilig Online, een initiatief van Gezinsbond en ChildFocus, via het YouTube-kanaal van Veilig Online.

Op de website van Veilig Online vind je ook meer informatie voor ouders over vijf thema’s binnen mediaopvoeding: sociale media, internet en privacy, gamen, cyperpesten en online relaties en seksualiteit. Je ontdekt er interactieve vormingsmodules met tips en getuigenissen alsook verschillende webinars.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/08/2021, laatste update op: 08/10/2021

Tags: ,