Eureka: wetenschap en techniek was het thema van de Jeugdboekenmaand 2018. Ideaal dus om boeken te lezen die de nieuwsgierigheid over wetenschappelijke fenomenen en technische situaties zullen aanwakkeren. Alleen zijn er wel héél veel boeken: hoe vind je de weg in die boekenjungle? Voor de beginnende lezers kozen we deze vijf boeken over wetenschap en techniek uit:

Boeken over wetenschap:

de droom van albert1. De droom van Albert

De familienaam van de Albert in dit verhaal is Einstein. Inderdaad: dat was die briljante wetenschapper met een grote snor en wilde, grijze haren. Beginnende lezertjes komen in De droom van Albert te weten wat de Nobelprijswinnaar deed als kind en hoe het kwam dat hij zo superslim was.

van Dam, Arend & de Wolf, Alex: De Droom van Albert; uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

 

het grote treinenboek2. Het grote treinenboek

In Het grote treinenboek lees je de geschiedenis van de spoorwegen. De prachtige illustraties geven een indruk over de evolutie van de eerste stoomlocomotief tot de snelste hogesnelheidstrein. Als extraatje zit er een leuke zoekopdracht in verwerkt.

Porter, John & De Leeuw, Mathias: Het grote treinenboek, uitgeverij: Lannoo.

 

brobot3. Brobot

Soesja vindt dat haar jongere broertje Jim allesbehalve een ideale broer is. Dat moet beter kunnen, vindt ze, en omdat ze toevallig ook uitvindster is knutselt ze Brobot. De zelfgemaakte broer-robot is voorzien van alle moderne snufjes en functies, handig! Maar dan gaat het mis, want machines durven al eens haperen.

Foley, James: Brobot, uitgeverij: De Eenhoorn.

 

 

opmerkelijke uitvindingen4. Opmerkelijke uitvindingen

Maar liefst 36 Opmerkelijke uitvindingen worden in dit boekje voorgesteld. Ze zijn een voor een bijzonder, grappig en snugger bedacht. Of had jij al eens eerder een handenthuistrui, poepvanger of een weesgegroethoed gezien misschien?

Törnqvist, Marit: Opmerkelijke uitvindingen, uitgeverij Querido.

 

 

van wie is dat skelet5. Van wie is dat skelet?

Vind je een skelet een beetje griezelig? Je krijgt er vast een ander idee over wanneer je weet hoe die botten van mens en dier in elkaar zitten en welke functie ze hebben. In Van wie is dat skelet? kan je dat niet alleen lezen en in detail bekijken, maar ook zelf ontdekken achter de flapjes en op de zoekplaten.

Cap, Henri; Martin, Rafaël & Vigourt, Renaud: Van wie is dit skelet?, uitgeverij: Gottmer.

 

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

Leden van de Gezinsbond kunnen ook profiteren van het ledenvoordeel bij Standaard Boekhandel: 5 procent spaarkorting op boeken en media, 10 procent op schrijfwaren, kalenders en agenda’s.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/03/2018, laatste update op: 18/07/2022

Tags: , ,