Met kinderen praten over seks is iets wat ouders nerveus maakt. Nochtans zorgt correcte informatie voor een gezondere seksualiteitsbeleving. Sensoa geeft deze 10 tips om een gezonde en bewuste seksuele ontwikkeling te stimuleren.

1. Begin zo jong mogelijk

Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met de seksuele opvoeding van je kind. Begin er zelf over en wacht niet tot je kind een vraag stelt. Je zoon of dochter hoeft natuurlijk niet alles in één keer te weten. Seksuele opvoeding is een continu proces. Stem de informatie en antwoorden af op de leeftijd of rijpheid van het kind.

LEES OOK > Met je peuter praten over seks: ja, daar is het nu al tijd voor

2. Elke vraag heeft recht op een antwoord

Het feit dat je zoon of dochter een vraag stelt, betekent dat hij of zij er mee zit. Geef een correct antwoord. Heel vaak volstaat de essentie, en hoef je helemaal niet in details te treden. Het geeft je kinderen bovendien de boodschap dat ze steeds bij jou terecht kunnen met hun vragen en onzekerheden.

3. Voor alles is een plaats en een moment

Een goed gesprek lukt alleen in een sfeer van openheid en wederzijds vertrouwen. Praten over seks is op zich al beladen. Grijp dan de kans die zich aandient om er zelf over te beginnen.

Om de zaak niet nog extra beladen te maken, zorg je er bijvoorbeeld voor dat je ondertussen iets anders aan het doen bent. Zo’n gesprek lukt dus beter als je intussen samen aan de afwas staat, of televisie kijkt, of in de auto onderweg bent.

4. Respect voor privacy

Kinderen hebben recht op privacy en zijn niet steeds gediend met al te nadrukkelijke ouderlijke bemoeienissen in hun intieme leven. Als ouder moet je soms heel moeilijk balanceren tussen willen opvoeden en willen respecteren, tussen vasthouden of loslaten.

Luister naar je kind op verschillende manieren en knoop gesprekken aan over waar ze zelf mee bezig zijn, maar dring je niet te veel op. Als je zelf open staat, zullen ze wellicht naar je toe komen als ze je nodig hebben.

LEES OOK > ‘Sexting, je zou dat moeten verbieden’ en andere nonsense ontkracht

5. Leer van je kind

Kinderen zijn ons in hun ontwikkeling vaak te snel af en verrassen ons soms met gedrag en inzichten die we niet van hen hadden verwacht. Wees eerlijk in je gevoel en accepteer dat je soms geen antwoorden hebt.

Nog beter: accepteer dat je soms van hen kan leren op vlak van seks en relaties. Ze dagen je uit na te denken over jezelf en je eigen gevoelens en gedrag. Ze voeden je op als ouder. Dit betekent ook dat ze je soms zullen sparen als ze denken dat het je met een aantal zaken moeilijk hebt.

6. Wees duidelijk

Om misverstanden te vermijden, kun je beter zo helder mogelijk proberen te zijn. Gebruik in elk geval ook woorden waar je je prettig bij voelt en die passen bij de leeftijd van je kind.

7. Stel je kind gerust, bereid je kind voor

Een eerste hevige verliefdheid, de eerste menstruatie … dat is even schrikken!

Misschien moet je je kind, voor het gebeurt, al eens vertellen dat het kan gebeuren, of beter nog dat het zàl gebeuren. Zeg dat je het zelf ook hebt meegemaakt, en vertel hoe dat was. Dat zal een hele geruststelling zijn.

LEES OOK > Help, mijn kind deelt naaktfoto’s: 5 tips bij online relaties en seksualiteit

8. Neem je kind serieus

Wimpel je kind niet af, lach zijn vragen niet weg. Gesprekken rond seksualiteit zullen ook voor jouw kinderen, zeker naarmate ze ouder worden, niet vanzelfsprekend zijn. Geef je kind daarom het gevoel dat het je altijd alles kan vragen.

Dit geeft een veilig en positief gevoel. Stel zelf ook vragen, waardoor je blijk geeft van interesse voor je kind.

9. Denk twee keer na

Sommige gebeurtenissen kunnen ook ouders aan het schrikken brengen. Haal diep adem en denk even goed na voor je begint te praten.

Zeg je kind niet telkens wat het volgens jou wel en niet moet doen, wat volgens jou goed en niet goed is. Leer het vertrouwen krijgen in zijn of haar eigen vermogen om situaties te beoordelen en te reageren.

10. Oefening baart kunst

Je zal het merken: als je regelmatig met je kinderen gaat praten over seks en relaties, zal dat steeds vlotter gaan. Maak gebruik van boeken, websites (zoals sensoa.be) en programma’s zoals De Dokter Bea Show. Deze kunnen je helpen bij het geven van het juiste antwoord.

LEES OOK > Eerste hulp voor ouders: tieners en seks

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/10/2017, laatste update op: 06/02/2023