Met je peuter praten over seks is belangrijk. ‘Huh? Echt? NU al? Mijn schattige tweejarige is daar toch nog lang niet aan toe?’ Eigenlijk wel. Want je kindje is nu al volop bezig aan zijn of haar seksuele ontwikkeling.

Het begint van bij de geboorte: beetje bij beetje en stap voor stap leren kindjes hun eigen lichaam en dat van anderen kennen.

Ze ontdekken wat leuk of minder leuk aanvoelt en bouwen een emotionele band op met andere mensen. Allemaal dingen die de basis vormen om op te groeien tot een seksueel gezonde volwassene.

Kijken, voelen en praten

Peuters zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam én naar dat van anderen. Ze worden zich bewust van de verschillen tussen jongens en meisjes. ‘Kijk! Ik heb een piemeltje en jij niet!’

Vaak willen ze die verschillen ook grondig bestuderen: ze gaan op ontdekking bij ouders, broers en zussen of leeftijdsgenootjes. Soms willen ze de geslachtsdelen van anderen graag eens aanraken.

Ze hebben er geen benul van dat dit misschien ongepast is of zelfs pijn doet. Heel wat kindjes vinden het ook fijn om hun eigen geslachtsdelen te voelen en te strelen, omdat dit een prettig en troostend gevoel geeft.

LEES OOK > 10 algemene regels om met kinderen te praten over seks

Maak van seks geen taboe voor je peuter

Wat kan jij doen? Keur dit gedrag niet af, het hoort nu eenmaal bij een normale ontwikkeling.

Je mag je kindje er wel op wijzen dat bepaalde dingen niet gepast zijn, zoals het aanraken van iemands borsten. En ja, je zoontje mag gerust aan zijn piemeltje voelen, maar niet als hij in het gezelschap is van anderen.

Voor de rest kun je ervoor zorgen dat seksualiteit geen taboe is in je gezin.

Als kinderen thuis een positief gevoel mogen hebben over hun eigen lichaam én als het thema ook regelmatig aan bod komt, zullen ze later makkelijker bij jou aankloppen met hun vragen. Zo bereid je hen dus nú al voor op hun puberteit.

LEES OOK > Hoe we als ouders praten over ons lichaam beïnvloedt het zelfbeeld van onze kinderen

Met je peuter praten over seks: hou het simpel

Met je peuter praten over seks en seksualiteit doe je best op zijn/haar ritme. Het is niet omdat je peuter vraagt hoe die baby uit de buik geraakt is, dat je hem of haar moet overdonderen met een uitgebreide les seksuele voorlichting.

Je kan dat heel simpel uitleggen met woorden die een peuter perfect begrijpt, bijvoorbeeld: ‘Een baby’tje zit in een zakje en als het groot genoeg is, komt het eruit langs een gaatje onderaan mama’s buik.’

Soms verrassen kinderen je met hun vragen en heb je niet meteen een antwoord klaar. De plaats is niet ideaal (je staat bijvoorbeeld net aan de kassa in de supermarkt), of je moet even bedenken hoe je dit het best verwoordt.

Neem elke vraag sowieso ernstig en laat weten dat je er op een rustiger moment op terugkomt.

LEES OOK > Praten met een klein kind: gemakkelijker gezegd dan gedaan

Broodnodig

Tekeningen, verhaaltjes, boekjes en websites zijn handige hulpmiddeltjes om je peuter de juiste info te geven, maar toch kunnen die dingen jouw uitleg niet vervangen.

Jij bent en blijft broodnodig, ook als het om die seksuele opvoeding gaat. Boekjes om je hierbij te inspireren vind je makkelijk op leeftijd en op thema via boekenzoeker.be.

Meer weten? Surf naar allesoverseks.be.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 26/11/2021, laatste update op: 17/03/2022

Tags: