Vroeg of laat hebben je kinderen seks. Je hoopt vurig dat ze ’t veilig zullen doen. Maar misschien… kun je beter eens bábbelen. Hoe begin je daaraan? Hoe babbel je open en bloot over iets intiems? Hoe vermijd je pijnlijke stiltes, geschuifel op je stoel en allesoverheersend schaamrood? Onze experts weten van wanten en geven graag wat tips.

In de auto en op het toilet

Sarah Van Laerhoven, Pimento: ‘Zie je op tv een scène passeren met iets van relaties of seksualiteit, pak dat dan met twee handen aan en zeg er iets over. Zo’n concrete aanleiding maakt het minder awkward dan er vanuit het niets over te beginnen.

Ook een wandeling of een autorit is een goed moment voor een gênant gesprek: je tieners kunnen niet zomaar naar hun kamer vluchten én je moet elkaar niet aankijken. Haal boeken en folders over seks in huis, en leg die bij voorkeur op het toilet: daar kan je kroost er ongestoord en op ’t gemak in bladeren.’

Flo Windey, videomaker bij Studio Brussel: ‘Open zijn is een heel goed idee, want als je tieners merken dat je op bepaalde thema’s ontwijkend reageert, denken ze: “Ah oké, hier kan ik met mijn ouders niet over babbelen. Ik hou het wel voor mezelf.”

Pas op, ze gaan zeker niet alles aan je neus hangen. Jongeren die met een vraag zitten, zullen waarschijnlijk eerst bij hun vrienden aankloppen of het online opzoeken. Heb je het gevoel dat je tieners ergens mee worstelen, praat met hen dan eens over iets waar jij het vroeger moeilijk mee had: de emoties van je kinderen zijn namelijk dezelfde als wat jij voelde toen je jong was.’

LEES OOK > Temptation tieners: wat jongeren kunnen leren van ‘foute’ programma’s

Basiskennis

Uit onderzoek blijkt dat onze tieners vrij goed op de hoogte zijn van de technische aspecten van seks. Ze halen hun basisinformatie vooral op school, van hun vrienden en – uiteraard – op het internet.

Sarah Van Laerhoven: ‘Toch kan je maar beter af en toe eens checken of het allemaal klopt, want er doen heel wat misverstanden de ronde. Dat je niet zwanger kan raken van de eerste keer seks, bijvoorbeeld.

Tieners zijn vooral bezig met: “Ik mag niet zwanger worden”, en veel minder met soa’s. Het thema veilig vrijen kan dus zeker wat opfrissing gebruiken. Daarnaast blijkt ook dat jongeren online nog vaak op foute info botsen of op dingen die niet op hun maat gemaakt zijn. Daarom is het echt nodig om te blijven herhalen dat ze maar beter naar Allesoverseks kunnen surfen.’

Nee

Ook belangrijk als het over seks gaat: ‘nee’ durven zeggen. Niets doen waar je nog niet aan toe bent of geen zin in hebt. Het klinkt eenvoudiger dan het is.

Liesbet Stevens, Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen: ‘Ik vind dat we in het onderwijs en in de opvoeding niet genoeg aandacht geven aan het aspect grenzen.

Je hebt als ouder een heel belangrijke rol in het weerbaar maken van je tieners en je geeft kinderen best van kleins af aan mee dat hun lichaam echt van hen is. Zo mogen ze gerust weigeren om iemand een kus te geven als ze daar zelf geen zin in hebben.’

LEES OOK > Het abc van seksuele opvoeding voor ouders van tieners

Sexting

En hoe zit het met sexting? Hoe ga je ermee om als je tiener zich via digitale weg letterlijk een beetje blootgeeft?

Flo Windey: ‘Veel ouders zijn bang voor sexting, en daardoor hebben ze de neiging om het te verbieden: “Doe dat niet! Het is gevaarlijk!” Maar sexting maakt vandaag deel uit van het seksleven van jongeren.

Als jij het verbiedt, duw je de seksualiteit van je tiener ergens ver weg in een hoekje én zorg je ervoor dat er bij jullie niet over sexting gesproken kan worden. Terwijl je tieners er waarschijnlijk ooit mee te maken zullen krijgen.

En stel dat het fout loopt en hun foto’s worden verspreid, dan ga jij er niets van weten. Net op een moment dat ze jou heel hard nodig hebben, want jij bent degene die bijvoorbeeld met hen kan meegaan naar de directie om te melden dat er beelden gelekt werden.’

Sarah Van Laerhoven: ‘Er zijn een aantal goeie tips om veilig aan sexting te doen: zorg dat je onherkenbaar bent, zet je hoofd niet op de foto en kies voor een blanco achtergrond. De meeste jongeren kennen die basisregels intussen al vrij goed. Maar op het vlak van victim blaming of slutshaming is er nog véél werk aan de winkel.

Meer weten?

  • Allesoverseks is dé website waar je moet zijn: een hyperuitgebreide infobron voor al wie (bijna) aan seks toe is.
  • Bij Lumi kan je terecht met al je vragen over gender en seksuele diversiteit.
  • Alle informatie over sexting vind je op sexting.be.
  • Een heuse aanrader om samen met je kinderen naar te kijken: De Dokter Bea Show! Alle afleveringen staan op Ketnet.
  • Het boek ‘Digitaal ontmaagd’ van Sarah Van Gysegem helpt korte metten maken met taboes.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/05/2022, laatste update op: 23/05/2023

Tags: