Mijn kleinkinderen kijken constant op hun iPad terwijl ze aan het eten zijn. Ze doen dat niet alleen thuis, maar ook op bezoek en op restaurant. Maken we niet beter een afspraak over hun schermtijd tijdens het eten, of zijn er andere manieren om hen te entertainen?

Ook jonge kinderen brengen steeds meer tijd door achter het scherm. Er zijn heel wat leuke apps en spelletjes die hen kunnen entertainen.

Op restaurant

Op drukke momenten kan het handig zijn om een scherm te gebruiken als afleiding, of om kinderen even ‘stil te houden’. Ook tijdens het eten blijven kinderen zo rustig op hun stoel zitten. Volwassenen kunnen dan makkelijker praten.

Maar tegelijk zijn die schermkijkers niet bewust bezig met hun eten. Ze kijken er niet echt naar en proeven er niet echt van. Bovendien leren ze minder goed voelen of ze genoeg gegeten hebben.

Als je op restaurant moet wachten op het eten, kan je ook andere dingen proberen. Neem een spelletje of kleurboek mee, lees voor uit een prentenboek of kies een restaurant met een kinderhoek. Zo vergeten die hongerige buikjes de tijd en staat het eten er in een mum van tijd.

LEES OOK > Help, hoe maak je afspraken over schermtijd?

Thuis

Ook thuis is een scherm niet altijd een oplossing. Samen als gezin aan tafel zitten is een kostbaar moment, waarop je met elkaar praat en vertelt wat je die dag hebt beleefd. Door samen te eten en te praten versterken jullie de band met elkaar. Ook dat is belangrijk binnen een gezin.

Het is voor jonge kinderen niet altijd makkelijk om lange tijd op een stoel te zitten. Je kan ook nadenken over het moment waarop ze van tafel mogen. Zo kan je ervoor kiezen om de kinderen van tafel te laten gaan als alle kinderen gedaan hebben. Dan kunnen ze gaan spelen, tv kijken, gamen in de woonkamer of een activiteit zonder scherm doen.

Evenwicht

Veel hangt af van hoe vaak je kind een scherm gebruikt tijdens een maaltijd. Is dit elke dag, bij elke maaltijd? Of komt dit eerder sporadisch voor? Zeker bij jonge kinderen spreek je het best een bepaalde schermtijd af die rekening houdt met de leeftijd van het kind, de interesses, maar ook met het gezin zelf. De ene ouder staat immers meer open voor schermen dan de andere.

Maak de afspraken in samenspraak met je (klein)kinderen. Je kan op zoek gaan naar een evenwicht. Een concrete richtlijn voor x-aantal uren kunnen we moeilijk geven. Probeer dit zelf in te schatten of praat er eens over met andere (groot)ouders.

Probeer je hieraan te houden. Je kan met een keukenwekker werken om je kind te herinneren aan die limiet.

LEES OOK > De positieve en negatieve effecten van schermtijd

Andere afspraken

Vindt je (klein)kind het moeilijk om zich te amuseren zonder scherm? Zoek samen naar activiteiten die de kinderen leuk vinden. Dit is een uitdaging, maar zorgt wel voor fijne momenten samen.

Het is zeker oké dat er over dat schermgebruik bij de grootouders andere regels gelden dan thuis. Ook over andere thema’s (bijvoorbeeld tv kijken, snoepen, …) zijn de afspraken anders in beide contexten. Een open gesprek daarover tussen ouders en grootouders kan handig zijn.

Meer tips over alles wat met schermtijd te maken heeft en nog zoveel meer vind je via Veilig Online en via Medianest.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat in januari 2021 verscheen in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/04/2021, laatste update op: 17/03/2022

Tags: