Lieve Jutta,

Morgen is het ineens de dag dat je gepakt en gezakt mee mag voor je eerste dag in de kleuterklas, voor de start van een carrière die nog lang geen einde kent.

Ik ben razend benieuwd welke gevonden objecten je jaszakken zullen vullen wanneer je ’s avonds van vermoeidheid door de schoolpoort strompelt, recht mijn armen in. Welke verhalen zullen door je hoofd spoken? Welke grote en kleine dromen gaan je leven bepalen?

Eerste dag in de kleuterklas

Ik vind het spannend, want je lijkt nog zo klein. Ik geef grif toe dat ik je eigenlijk niet wil missen op de woensdagen die iets van ons werden. Je bent ook zo ontzettend lief, oprecht, innemend en helemaal jezelf, altijd en overal. Ik zou niet willen dat je waardevolle karaktertje een dreun krijgt van een of andere kleuter die er anders over denkt, nu of later.

Tegelijk ben je zo ontzettend nieuwsgierig en leergierig, en weet ik dat mogen en kunnen groeien je het verst zal brengen. Dat juf Annemie jou het symbooltje van het zonnetje gaf, stelt me gerust; er is namelijk niets dat je beter past.

Laat je licht dus maar schijnen, mijn lieve lieve lieve Jutta. Here comes the sun. Je bent er klaar voor.

Kusjes,

Je mama

Laatste dagboek

Beste lezer,

Een week voor de geboorte van Jutta, in maart 2020, schreef ik voor het eerst een dagboek. Onze dochter zou geboren worden tijdens een toen nog onbekende ‘lockdown’, en ik mocht mijn bedenkingen daarover delen. Die vreemde tijd ligt ondertussen ver achter ons, en is voor Jutta helemaal onbekend. Gelukkig maar.

En nu, vlak voor haar eerste dag in de kleuterklas, schrijf ik voor het laatst. We zijn 2,5 jaar later. Wat. Vloog. De. Tijd. Ik weet het ondertussen echt wel, dat alle clichés waar zijn en dat de tijd weergaloos en genadeloos sneller gaat dan wij zouden willen. Wat was het fijn mijn ervaringen – klein en groot, mooi en hard – maar ook twijfels en zekerheden met jullie te mogen delen.

Groeien

In die voorbije periode werd er gegroeid. Jutta groeide, en wij groeiden. En over een dik half jaar wordt Jutta grote zus van een kleine broer die zich geen beter ander boefje kan wensen aan z’n zijde. Jutta is én kent het leven. Onbevreesd, snel, vol van vertrouwen, doortastend en vrij van complexen; zo stuitert ze doorheen de dagen. En da’s zo mooi.

Mama Annelies

(Geel, november 2022)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Alle dagboeken die ze schrijft over Jutta kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto: Laurein van Heimat

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in! Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/07/2023, laatste update op: 07/09/2023

Tags: