Dat baby’s vaak verknocht zijn aan hun fopspeen, is logisch. Ze worden geboren met een zuigreflex, want dat helpt hen overleven. Zuigen betekent melk, maar ook een gevoel van rust en troost. Op een bepaald moment moeten stoppen met het tutje, is dus best wel een grote stap voor kleine peuters en kleuters.

Stoppen met het tutje

Of je kleintje zijn tutje dapper in een kleurrijke tutjesboom hangt, bij het schoentje legt voor Sinterklaas of trots aan het nieuwe babyneefje geeft, stoppen met ‘tutten’ is een belangrijk proces in de ontwikkeling van je kind.

Het is vaak ook een moeilijke stap, want iets afleren is altijd moeilijker dan iets bijleren.

Tot 21 maanden zitten kindjes volop in de orale fase. Dat ze dingen in hun mondje steken en nood hebben aan een tutje is normaal.

Maar vanaf wanneer is zo’n tutje dan slecht, of doet het meer kwaad dan goed? Sofie Vander Mierde is logopediste bij groepspraktijk Labyrint en raadt aan om vanaf 2,5 jaar het weglaten van het tutje te stimuleren.

‘Wij raden aan om het tutten vanaf 2,5 jaar geleidelijk af te bouwen’

‘Rond die leeftijd beschikt je kindje normaal over een volledig melkgebit. Tutten of ook duimen is niet alleen slecht voor de stand van de tanden of de beet, te lang zuigen op een fopspeen kan er ook voor zorgen dat je kindje bepaalde klanken verkeerd gaat uitspreken.

Ook moeilijkheden met slikken kunnen opduiken, of het tutje kan ervoor zorgen dat je kindje de verkeerde gewoonte aanleert om door de mond te ademen. Als het tutten rond deze tijd wordt afgebouwd, is dat ruim op tijd om blijvende schade aan het volwassen gebit te voorkomen.’

LEES OOK > Hoe kan je je kind leren omgaan met verandering? 

Slapen, maar niet spelen

‘Wij raden ouders altijd aan om het gebruik van het tutje geleidelijk af te bouwen. Logopedisch gezien is het belangrijk dat het kindje niet gaat praten met het tutje in. Daarom is een tutje enkel ‘s nachts best wel al een stap in de goede richting. Maak duidelijk dat het tutje er is om te slapen en niet om te spelen.

Praat erover met je kindje. Stel voor om het tutje binnenkort mee te geven met Sinterklaas of om het in een tutjesboom te hangen.

Leg ook uit dat een tutje slecht is voor de tandjes, of neem je kindje mee voor een eerste tandartsbezoek. Vaak kan de tandarts ook een eerste duwtje in de rug geven.’

LEES OOK > De eerste keer naar de tandarts: hoe pak je het aan? 

Vermijd stress

‘Zoek vooral ook een goed moment om ermee te starten’, vult Sofie aan. ‘Je kindje heeft jouw steun nodig, dus zorg dat je er zelf ook mee bezig bent. Doe het niet als het net heel erg druk is op het werk of als je net in een scheiding zit.

Hangt je kindje nog heel erg vast aan het tutje, probeer dan te achterhalen hoe dat komt. Put je kindje er echt troost uit? Bied dan eens een vervanger aan, een knuffel of een doekje.

Is je kindje al wat ouder en merk je dat het heel erg moeilijk blijft? Aarzel dan niet om een therapeut te contacteren. Die kan je zeker begeleiden en helpen achterhalen waarom je kindje zo lang in de orale fase blijft steken.’

Tips voor een leuker afscheid?

  • Veel steden of gemeentes hebben een tutjesboom. Op tuttenboom.be vind je alle locaties. Je kan er ook een verhaaltje en een tuttenboomlied downloaden.
  • Net zoals de tandenfee, kan je er ook voor zorgen dat de tutjesfee langskomt. Het tutje verdwijnt ‘s nachts en er ligt ‘s morgens een geschenkje in de plaats.
  • Steek het tutje in een enveloppe, versier het mooi en doe het samen op de post.
  • Knutsel samen iets met een oude tutje. Je kan het schilderen en er een schilderijtje van maken?
  • Stel voor om het tutje te geven aan een pasgeboren baby’tje in jullie dichte omgeving.
  • Je kindje voelt zich nu echt groot. Zorg voor een gepaste beloning. Misschien een groter bed? Of een toffe muursticker in de kamer?

PS Een verhuis, instappen op school of de komst van een broertje of zusje zijn spannende tijden voor je kind. Dat zijn dan ook geen goede momenten om met het tutje te stoppen.

LEES OOK > Grote bed-tijd: van babybed naar peuterbed

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/02/2021, laatste update op: 14/12/2021

Tags: