Het middagdutje is een moment waar menig ouder dagelijks naar uitkijkt. Want rust voor het kindje, betekent in het beste geval ook rust voor de ouders. Toch heeft zo’n kleintje overdag steeds minder slaap nodig. En het overslaan van die dutjes, luidt een heel nieuwe fase in. In het leven van het kindje én dat van de ouders.

Voor- en nadelen

Een middagdutje heeft voor ouders vaak evenveel voor- als nadelen.

Voor sommigen is het dutje van de kleine de perfecte pauze om even het huis op orde te zetten, naar televisie te staren of gewoon zelf even bij te slapen. Een welkom moment, in de drukte die het leven met een klein kindje soms is.

Maar het kan voor anderen ook beperkend aanvoelen: je bent nog maar net bij vrienden gearriveerd, of je moet alweer naar huis voor dat dutje. Of je geraakt niet eens de deur uit, omdat het slaapje langer duurt dan voorzien.

Of je nu voor- of tegenstander bent: als je je kindje die dutjes niet gunt, kom je sowieso in de problemen. Denk maar aan de meltdown in de supermarkt.

Want waar denk je dat dat onhandelbaar gedrag meestal van komt? Juist: een gebrek aan slaap. Hoe zijn we zelf?

LEES OOK > Grote bed-tijd: van babybed naar peuterbed

Vanaf wanneer geen dutjes meer?

In het eerste jaar is je baby al geëvolueerd van een marmotje dat de hele dag door leek te slapen, naar een ritme van drie tot twee dutjes per dag.

Tussen 15 en 18 maanden zal je kleintje vanzelf aangeven dat het tweede dutje niet meer nodig is. Dat merk je wanneer het ochtenddutje bijvoorbeeld korter wordt of het namiddagdutje geweigerd wordt.

In dat geval kan je langzaam overschakelen naar één slaapmoment per dag, bijvoorbeeld van 12u tot 14u of van 13u tot 15u.

Dan duurt het ongeveer tot de derde verjaardag voordat dit dutje ook verdwijnt. Toch is het aangewezen om zelfs dan nog een rustmoment aan te houden, door wat boekjes te lezen of een andere rustige activiteit te doen.

Anders zit je met zo’n kindje dat in slaap valt zodra het de kans krijgt. In de winkelkar bijvoorbeeld. Net voor die meltdown.

LEES OOK > Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?

Adempauze

Heb je als kersverse ouder in het begin zelf nog veel slaap nodig? Dan kan je die misschien samen met je kindje inhalen.

En wanneer je kindje steeds meer zijn of haar ritme vindt, geldt voor jou hopelijk hetzelfde. Dat dutje wordt zo een soort onderbreking van de dag, waardoor er tijd vrij komt om even wat andere dingen te doen.

Leuke dingen, zoals genieten van een koffie met een koekje. Of minder leuke dingen, zoals administratie doen. Veel ouders beschouwen die tijd hoe dan ook als een welkome pauze van het zorgen.

Op zo’n jonge leeftijd zijn kindjes nog niet bepaald zelfstandig en heb je sowieso meer dan één paar ogen en handen nodig om hen te behoeden van drama’s. Af en toe een adempauze is dus welkom.

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Geen dutjes betekent nieuwe mogelijkheden

Ruw geschat zit je als ouder dus drie jaar lang vast aan het dutjesritme van je kind. Elke fase die je kindje doormaakt, betekent ook voor jou als ouder een nieuwe fase.

Dus wat dan als er overdag niet meer geslapen wordt? Wel, dan probeer je ook daar je voordeel mee te doen.

Eindelijk kan je daguitstapjes maken! Eindelijk bestaat een dag niet langer uit slaap- en wakkergedeeltes. En eindelijk – of hopelijk – slaapt je kindje ’s nachts lekker door, zodat jullie overdag allemaal fris en fruitig zijn!

Tenzij jullie aan gezinsuitbreiding doen en alles opnieuw begint. Oeps!

LEES OOK > Dagboek zwangerschap Elias: ‘Een tweede is inderdaad anders’

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2020, laatste update op: 27/09/2023