Het proces tegen de pubers van vandaag loopt al een tijd. Ze worden verdacht van absolute luiheid. Zouden vreselijk verwend zijn. Respectloos, ongeïnteresseerd en alleen maar met hun smartphone in de weer. Wij weten wel beter. Dit klopt voor geen meter. We nemen een straf team van topadvocaten onder de arm om met vuur onze tieners te verdedigen. In dit artikel het slotpleidooi: ‘Laat ons de kwaliteiten van onze pubers koesteren.’

De advocaten

  • Pedro De Bruyckere: pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool in Gent en auteur van verschillende boeken over onderwijs en opvoeding.
  • Eva Vereecke: directeur van De Ambrassade, de organisatie die jeugd, jeugdwerk, jeugdinformatie én jeugdbeleid op de kaart zet.
  • Joy De Pau: jeugdwerker, stadsmedewerker van OverKop Gent.
  • Jolien Van Hauwermeiren: leerkracht wiskunde en muziek in de eerste en tweede graad secundair onderwijs.
  • Dirk De Wachter: psychiater, psychotherapeut en auteur van verschillende bestsellers.

LEES OOK > Zet kinderen en jongeren niet buitenspel in de publieke ruimte

Voorafgaand aan het slotpleidooi kwamen deze vijf aanklachten aan bod.

Het slotpleidooi: ‘Laat ons de kwaliteiten van onze pubers koesteren’

Voor het hof zich terugtrekt om te beraadslagen over een uitspraak, krijgen onze topadvocaten nog een laatste keer het woord. Heeft de verdediging er nog iets aan toe te voegen?

Jolien Van Hauwermeiren: Ja, dat ik al dertien jaar met veel plezier voor de klas sta. Je moet een beetje meegaan in de leefwereld van jongeren, dan kan je met hen meepraten en ontdek je vanzelf hoe geweldig ze zijn.

Oké, ze zijn een pak mondiger dan wij vroeger waren, maar een leerling die spontaan zegt: ‘Mevrouw, ge ziet er goed uit vandaag’, daar kan je je toch niet boos op maken?

Joy De Pau: Jongeren dromen en twijfelen nog evenveel als vroeger, ze hebben evenveel goesting en uitspattingen, en zullen net als wij regelmatig vallen en opstaan.

Het grote verschil is volgens mij het gebrek aan geloof in de toekomst en daardoor ook vaak het gebrek aan geloof in zichzelf. De context, de maatschappij is veranderd en dat heeft een serieuze impact.

Daarom kunnen we tieners maar beter ondersteunen in plaats van op hen te vitten.

Pedro De Bruyckere: Het is niet abnormaal dat je je bedenkingen hebt en je zorgen maakt om ‘de jeugd van tegenwoordig’. Dat hadden onze ouders en grootouders ook.

Maar kijk eens naar jezelf en naar wat jij allemaal hebt uitgespookt. Het is met jou uiteindelijk toch ook goed gekomen?

LEES OOK > Weg met het hokjesdenken: dromen van een toekomst zonder genderlabels

‘Ik leer dankzij pubers elke dag bij’

Eva Vereecke: Onze pubers hebben het tijdens de coronapandemie vaak heel moeilijk gehad, maar ik heb toch verbaasd staan kijken naar kwaliteiten zoals hun flexibiliteit en veerkracht.

Ze zijn nog altijd zoals tieners moeten zijn: onbevangen, eerlijk en open, cynisch-serieus maar toch speels en rebels. Ik vind ze heerlijk en leer dankzij hen elke dag bij.

LEES OOK > Pedagoge Marie Loop over de impact van de coronacrisis op jongeren

Dirk De Wachter: Wij volwassenen hebben ons eigen idee van zelfgenoegzame waarheid. Het is zo en niet anders – vooral niet anders. We weten alles beter. Tieners zijn openminded, flexibel, curieus en creatief. Laat ons die kwaliteiten van onze pubers vooral koesteren.

Slotpleidooi

Het hof geeft te kennen dat beraadslagen niet nodig zal zijn. Onze tieners zijn niet erger, slechter, luier of lastiger dan hun ouders of leerkrachten dat waren.

Ze leven simpelweg in een heel andere en hardere wereld, en als verzachtende omstandigheid kan dit tellen. Alle klachten worden hierbij verworpen.

Wij bij Gezinsbond behouden gewoon onze positieve blik op pubers die we al meer dan honderd jaar hebben. U mag beschikken.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/11/2021, laatste update op: 02/06/2023

Tags: ,