Zangeres Barbara Dex vindt opvoeden niet vanzelfsprekend: de smartphone, de PlayStation en nieuwe trends als indrinken maken het er niet gemakkelijker op. Maar ook al rollen Wout (17) en Kobe (14) tegenwoordig regelmatig met hun ogen, het liefst van al zou ze haar zonen lekker dicht bij zich houden.

Kleine kindjes, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen. Die spreuk klopt volgens Barbara Dex als een bus.

Vertrouwen

Bekende Moeder Barbara Dex over opvoedenWaar hou je je hart voor vast?
“Alcohol. ‘Voordrinken’ of ‘indrinken’ is een grote trend. Als tieners vertrekken naar een fuif hebben ze meestal al flink wat op. De oudste had op dat vlak al een paar onaangename ervaringen, maar heeft daardoor wel zijn lesje geleerd. Ook omdat wij daar toen met hem over gebabbeld hebben en duidelijke afspraken hebben gemaakt. We hebben het vooral gehad over het effect van alcohol op de veiligheid in het verkeer.”

Lees ook > Alcohol bij tieners: het hoort er nog altijd bij

Hecht je veel belang aan babbelen met je kinderen?
“Ja, net als mijn ouders vroeger. Als wij ergens mee zaten of het moeilijk hadden, motiveerden ze ons om daarover te praten. Mijn hart zou breken als ik via iemand anders ontdekte dat mijn kinderen ergens mee worstelen. Ik besef dat het niet vanzelfsprekend is, zeker met puberjongens, maar ik heb het gevoel dat ze me toch in vertrouwen nemen. Ik hoop dat die hechte band tussen mij en mijn zonen blijft bestaan. Dat ze weten dat ze altijd bij mij terechtkunnen, ook als het over liefjes gaat en zo.”

“Tieners zijn nog zo kwetsbaar”

Kun je opvoeden vandaag nog vergelijken met vroeger?
“Het valt me op dat tieners tegenwoordig zo snel volwassen lijken. Terwijl ik op mijn dertiende nog met barbiepoppen speelde, zie ik tienermeisjes nu volledig opgetut rondhangen aan het station. Ze delen massaal selfies op Instagram en Snapchat. De opkomst van smartphones en sociale media is een groot verschil met vroeger. Ik maak me daar zorgen om, want tieners zijn nog zo kwetsbaar als ze voor het eerst inloggen op Facebook.”

Worstelen jullie thuis met die nieuwe media?
“Mijn taak als moeder is alleszins een pak lastiger geworden sinds mijn zonen een smartphone hebben. We proberen het een beetje te beperken en in de gaten te houden. Als ze iets posten dat niet oké is, spreek ik hen daarop aan. En als ze een nieuwe game willen kopen of downloaden, moeten ze dat altijd eerst bij ons checken. Aan tafel blijven die moderne snufjes sowieso weg. Al kijken we tijdens het eten soms met z’n allen naar een aflevering van F.C. De Kampioenen. Plezant natuurlijk, maar het geeft toch een andere beleving dan vroeger, toen er minder toestellen waren. Daarom zeg ik nu af en toe: ‘Kom, vandaag gaan we gewoon praten. Hoe gaat het op school? Alles oké met je vrienden?’”

Grootste discussiepunt: gamen

Hoe zit het met de puberteit bij jullie thuis?
“Wout wordt binnenkort achttien en ik merk regelmatig dat we niet meer op dezelfde golflengte zitten. Hij draait voortdurend met zijn ogen: ‘Mama, wat zeg jij nu?’ Het grootste discussiepunt momenteel: gamen. Het is moeilijk om hen van de PlayStation en aan hun schoolboeken te krijgen. Hoewel we al van alles probeerden, hebben we tot nu toe nog geen aanpak gevonden die werkt. Volledig verbieden vind ik geen goed idee, want ze groeien ermee op en moeten er dus mee leren omgaan. Vooral tijdens de examens leggen we het gamen serieus aan banden.”

Lees ook > Ilse Van Hoecke: ‘Ik maak me vooral zorgen over gamen.’

Het kan altijd beter

Is er iets wat je beter zou kunnen doen als mama?
“Veel! Consequent blijven bijvoorbeeld. Daar is hun vader veel beter in dan ik. Als ik ‘nee’ zeg, kunnen ze me vaak toch nog overtuigen en dat hebben Wout en Kobe intussen door.”

“En al zijn ze het zo gewend, soms krijg ik helaas het gevoel dat ik er niet genoeg ben voor hen. Ik ben uiteraard niet de enige moeder met een drukke job, maar ik moet vaak optreden op momenten dat andere ouders gewoon thuis zijn. Dat knaagt.”

Loslaten

Bekende Moeder Barbara Dex over opvoedenWat vind je momenteel de allergrootste uitdaging?
“Zonder twijfel: loslaten. Wout gaat volgend jaar naar het hoger onderwijs … Blijft hij in de buurt of gaat hij op kot? Zie ik hem dan alleen in het weekend? Dat is beangstigend. Ik denk regelmatig terug aan hoe ik vroeger bij hen in bed ging liggen. Als dat plots niet meer kan, weet je dat het nooit meer terugkomt.”

Hoe ga je daarmee om?
“Ik probeer jong van geest te blijven en mij zo veel mogelijk in hun wereld te verplaatsen. Dat vind ik trouwens een goede tip voor andere ouders. Durf terug te gaan in de tijd en te denken: ‘Hoe was ik zelf op die leeftijd? Hoe belangrijk waren mijn vrienden voor mij?’ Op die manier kun je alles in perspectief plaatsen en begrijp je beter dat je als ouder soms op de tweede plaats komt. Stiekem zou ik hen graag zo lang mogelijk dicht bij mij willen houden. Ik besef dat ze op een dag op eigen benen zullen staan en daarom geniet ik nu extra hard van alles wat we samen doen.”

Foto’s: Kristof Ghyselinck

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/07/2019, laatste update op: 15/06/2023

Tags: