Tieners beginnen later en gematigder aan alcohol, maar als ouder moet je je geen illusie maken: alcohol drinken hoort er nog altijd gewoon bij. Voor 16 jaar dronk een kleine helft (45 procent) al eens alcohol, na die wettelijke leeftijd neemt het drankgebruik toe.
Hoe zit het met het gebruik van alcohol bij tieners? Zeven op tien 16-jarigen dronk de voorbije maand, 30 procent drinkt elke week, zo bleek uit onderzoek. De helft heeft daar slechte ervaringen mee. Een kwart schaamde zich nadien om wat ze hadden gezegd of gedaan.
Invloed op de hersenen
Gezond is anders. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat alcohol de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van tieners verstoort. Hoe vroeger ze ermee beginnen, hoe groter de kans dat ze later verslaafd raken.
Rol van de ouder
Je kan niet verwachten dat je tiener de wet zomaar volgt, dus hanteer als ouder ook een duidelijk grens: geen alcohol voor 16, geen sterkedrank voor 18 jaar. Leg je tiener ook uit waarom je die grens stelt: omdat het niet gezond is voor hen.
Alcohol compleet verbieden? Geen goed plan: het is sociaal aanvaard en makkelijk te verkrijgen, dus het komt er vooral op aan om je tieners ermee leren om te gaan en erover te praten. Hoe vroeger, hoe beter.
Inge Baeten (VAD): “Op het einde van de lagere school begin je best al over alcohol. Naarmate je kind ouder wordt, worden die regels afspraken en kan je meer overleggen met je tieners. Maar ingrijpen doe je dus eigenlijk al voor ze gebruiken, niet op het moment ze dronken thuiskomen.”
Ook al is je kind er nog niet aan toe: je kan al meegeven hoe gevaarlijk het is. Denk niet te snel dat je hen op ideeën gaat brengen door er over te praten: correcte informatie en een open praatcultuur voorkomen net veel misbruik. Vergelijk het met seksuele opvoeding: hoe beter geïnformeerd, hoe later ze eraan beginnen (en hoe minder tienerzwangerschappen).
Hoe praat je met je kind over alcohol? Is er in de media, in een film of op school een verhaal over een dronken tiener, grijp dat dan aan. Wijs op de directe gevolgen op korte termijn (het kost geld, je zegt of doet dingen waar je spijt van krijgt), want tieners zijn vooral bezig met vandaag.
LEES OOK: Hoe tieners leren omgaan met alcohol
Tom Evenepoel (De DrugLijn): Speel open kaart en vertel dat ook jij soms moeilijk aan verleidingen kunt weerstaan. Je kroost ziet je genieten van een glas wijn, dus je kunt niet ontkennen dat alcohol ook een aangename kant heeft. Geef dat gerust toe, maar praat ook over de risico’s, zónder horrorverhalen boven te halen.
Gepubliceerd op: 08/03/2018, laatste update op: 19/03/2018
Krijg jij deze al? BOTsing is het tijdschrift voor leden van de Gezinsbond die tienerkinderen hebben. Het blad verschijnt vier keer per jaar.
Blijf op de hoogte via:
* Facebookpagina BOTsing
* Facebookpagina Gezinsbond
* Nieuwsbrief (enkel voor leden)
Lid worden? Dat kan hier.
Tags: drugs, roken, tieners & alcohol