Ze maakt zich zorgen over gamen en schermpjes en breekt een lans voor écht communiceren: Ilse Van Hoecke. Ex-madam bij Radio 2, docente communicatie aan de Thomas More-hogeschool en mama van Lars (12) en Lou (10). Een gesprek over opvoeden in de on- en offline wereld.

ilse van hoecke“Ik hou mijn hart vast voor drie dingen: alcohol, drugs en gamen. Mijn oudste zoon beweert dat hij de enige van zijn klas is die niet op Fortnite zit. Dan zeg ik gewoon: ‘Top! Dat gaan we zo houden, dat maakt jou tenminste uniek.’ Ik blok heel hard alles over games af en laat ook duidelijk merken dat het mij totaal niet interesseert.dat is wellicht niet de juiste houding. Laatst las ik in een artikel dat je beter wat interesse kunt tonen in de games die ze spelen, maar ik ga toch proberen het op mijn manier vol te houden. Alle prikkels die ze op die manier binnenkrijgen, dat kan niet gezond zijn.”

Lees ook > Is je kind verslaafd aan gamen?

Is het vandaag moeilijker om een ouder van tieners te zijn?
“Dat denk ik eerlijk gezegd wel. Neem al die schermpjes! Daar hebben mijn ouders nooit een strijd om moeten voeren. Ik merk dat we massaal worstelen met die digitale revolutie. Heel wat ouders weten niet goed hoe ze daarmee moeten omgaan in hun gezin. Je kunt de tijd natuurlijk niet terugdraaien, maar ik vind het superjammer dat tieners tegenwoordig meteen naar een schermpje grijpen als ze zich vervelen. Als wij ons verveelden, moesten we onze creativiteit en fantasie aanspreken.”

Zweden zonder prikkels

Maak je je zorgen over die overvloed aan prikkels?
“Enorm! Mijn zoon mag bijvoorbeeld zijn smartphone ’s avonds niet meenemen naar zijn kamer. Als hij hem ’s morgens weer aanzet, heeft hij soms meer dan driehonderd berichten. Dan ben je toch al dolgedraaid nog voor je aan je dag begint?”

“Deze zomer waren we op vakantie in Zweden, in een huisje in the middle of nowhere. In het begin moest iedereen daaraan wennen, maar na drie dagen konden we alleen maar genieten van die heerlijke omgeving zonder prikkels. Lars gaf na de eerste schoolweek zelfs toe dat hij Zweden miste. Dat zegt voor mij bijzonder veel.”

Communiceren via de smartphone

Er wordt gezegd dat de smartphone jongeren dichter bij elkaar brengt, omdat ze dan eerlijker durven te zijn …
“Mij maak je niet wijs dat onze manier van communiceren daar beter van wordt. Aan de hogeschool waar ik lesgeef kijken de studenten tijdens de pauze liever op hun telefoon dan dat ze babbelen. Natuurlijk spreken ze ook met elkaar via al die apps, maar écht met elkaar communiceren? Ik hoor mijn studenten soms zeggen dat ze het moeilijk vinden om oogcontact te maken of een gesprek aan te knopen. Dat vonden wij vroeger vanzelfsprekend, niet? Gevoelige kwesties bespreken doen ze nu liever via berichten en met de nodige emoji’s erbij. Met alle misverstanden van dien.”

“In Frankrijk verbieden ze smartphones op de speelplaats. Waarom wordt daar bij ons niet aan gedacht? Laat ons alsjeblieft weer gewoon praten met elkaar.”

ilse van hoeckeVervagende grenzen

Hoe proberen jullie die schermpjes thuis een beetje te beperken?
“We zijn daar strenger in dan alle andere ouders, volgens Lars en Lou. Ze mogen op woensdag, zaterdag en zondag maximaal een halfuurtje op de computer. That’s it. Verder vind ik het vooral een kwestie van zelf het goede voorbeeld geven. Ook mijn man en ik checken onze gsm dus niet als we aan tafel zitten en ik beantwoord werkmails pas ’s avonds. Sinds de oudste ook een smartphone heeft, merk ik wel dat die grenzen en regels veel vager worden. Dan moet hij snel nog iets opzoeken voor school en betrap ik hem er een halfuur later op dat hij toch een spelletje zit te spelen.”

Spaghettiavond

Merken jullie al iets van de puberteit?
“Lars begint meer tegen te spreken en ik mag hem in het openbaar geen kus meer geven. Ik voel dat hij wat meer afstand begint te nemen en zijn zelfstandigheid opeist. Hoewel ik weet dat dat een natuurlijk proces is, vind ik dat niet gemakkelijk. Voorlopig blijven we gespaard van grof pubergedrag, maar ik maak me geen illusies.”

“Ik hou de raad van jeugdpsychiater Peter Adriaenssens in mijn achterhoofd. Hij vertelde ooit dat hij thuis af en toe een spaghettiavond hield. Hij maakte spaghetti en zijn kinderen mochten hun vrienden vragen en trokken verder hun plan. Zelf bleef hij onopvallend in de buurt, zodat hij af en toe wat dingen opving. Op die manier zag hij met wie zijn kinderen omgingen en wat er leefde. Dus binnenkort: spaghettiavonden ten huize Van Hoecke.”

Good cop/bad cop

Hebben jullie al een bepaalde aanpak gevonden die werkt bij tieners?
“Wij zijn fan van de good cop/bad cop-methode. Als je tiener iets mispeuterd heeft, is allebei in de aanval gaan te confronterend en overweldigend. We zorgen ervoor dat er altijd ‘een goeie’ en ‘een slechte’ is. We trekken uiteindelijk aan hetzelfde zeel, maar we verdelen de taken een beetje.”

Heb je nog een boodschap voor andere ouders van tieners?
“Bepaal het leven van je tieners niet in hun plaats. Verplicht ze niet om iets te studeren wat hen totaal niet interesseert, want daar komt alleen maar ellende van. Als ze bezig kunnen zijn met wat hun hart hun ingeeft, zullen ze veel gelukkiger in het leven staan. Ik hoor nog regelmatig mensen van mijn leeftijd zeggen: ‘Had ik toen maar dit of dat gekozen, maar ik mocht niet van mijn ouders.’ Dat is toch zonde?”

Foto’s: Kristof Ghyselinck

Meer weten?

> Geïnteresseerd in de cursussen en lezingen die Ilse Van Hoecke geeft over communiceren in een steeds digitalere wereld? Neem een kijkje op www.speak-up.be.
> Zit je zelf met vragen over het game- en schermgedrag van je tieners? Op www.veiligonline.be vind je handige tips en praktische informatie over gamen, privacy, sociale media, cyberpesten en online relaties.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/07/2019, laatste update op: 15/06/2023

Tags: