Het proces tegen de pubers van vandaag loopt al een tijd. Ze worden verdacht van absolute luiheid. Zouden vreselijk verwend zijn. Respectloos, ongeïnteresseerd en alleen maar met hun smartphone in de weer. Wij weten wel beter. Dit klopt voor geen meter. We nemen een straf team van topadvocaten onder de arm om met vuur onze tieners te verdedigen. In dit artikel aanklacht 4: pubers kunnen niet meer luisteren en zetten voortdurend een grote mond op.

De advocaten

  • Pedro De Bruyckere: pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool in Gent en auteur van verschillende boeken over onderwijs en opvoeding.
  • Eva Vereecke: directeur van De Ambrassade, de organisatie die jeugd, jeugdwerk, jeugdinformatie én jeugdbeleid op de kaart zet.
  • Joy De Pau: jeugdwerker, stadsmedewerker van OverKop Gent.
  • Jolien Van Hauwermeiren: leerkracht wiskunde en muziek in de eerste en tweede graad secundair onderwijs.
  • Dirk De Wachter: psychiater, psychotherapeut en auteur van verschillende bestsellers.

Aanklacht 4: Pubers kunnen niet meer luisteren en zetten voortdurend een grote mond op

Pedro De Bruyckere: We moeten weten wat we willen hé, aan de ene kant vinden we dat onze kinderen assertief moeten zijn en leren we hen om voor zichzelf op te komen. Maar als ze het dan doen, zeggen we dat ze moeten zwijgen.

We gaan vandaag veel meer in debat met jongeren, en het is een feit dat daar spelregels voor bestaan en dat tieners die vaak nog niet onder de knie hebben. Maar kijk, er zijn ook zeventigplussers die aan de macht komen in Amerika en het nog altijd niet kunnen.

Alle gekheid op een stokje: we moeten onderscheid maken tussen het feit dat tieners opkomen voor hun mening en de stijl waarin ze het doen.

LEES OOK > Meepraten met je tiener: een handleiding

Jolien Van Hauwermeiren: Helemaal akkoord! Ik vertel hen dat ook bij het begin van het schooljaar: ‘Je mag hier gerust reageren maar je moet het wel op de juiste manier doen. Je steekt je hand op, je luistert naar anderen en je blijft altijd beleefd.’

Dirk De Wachter: Ik zou iedereen aanraden om eens echt te luisteren naar wat die pubers ons vertellen. Wij volwassenen gooien vanuit onze bolster met simpele verklaringen in zwart-witte termen van ‘Wij’ en ‘Zij’.

Jonge mensen kunnen ons doen nuanceren, twijfelen en veranderen. Ze hebben de gave om complexiteit toe te laten en de ‘zelvigheid’ te laten vallen.

LEES OOK > Met je tiener praten over seks? Flo Windey weet raad

De andere aanklachten uit het puberproces ontdek je hier.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/11/2021, laatste update op: 05/06/2023

Tags: ,